maandag 22 augustus 2016

De puinhopen van een sportzomer



Zo, dat hebben we weer gehad, die sportzomer. Misschien moeten we de Nederlandse media wel dankbaar zijn voor hun idolate obsessie met sport. Want het land is een beetje sportmoe, als het dat al niet was.

Al jarenlang lijdt de verenigingsport onder afvallige leden. Mensen voelen er niet zoveel meer voor in groepsverband te sporten. Ja, kinderen worden nog al naar gelang de sociale status naar hockey of voetbal gestuurd, maar dat is het wel. Tenminste voor zover het sport in verenigingsverband betreft.

Het waarom van deze ontwikkeling werd de afgelopen dagen wel heel mooi uitgebeeld door chef de mission van het TeamNL Maurits Hendriks. Alles aan deze man is een uitvergroting van wat er de afgelopen jaren is mis gegaan in dit land. Zelf heeft hij niets door van de veranderde stemming.

Tja, er had wat beter gecommuniceerd moeten worden. Waarmee alles weer is gezegd. Hier spreekt een manager van het soort dat dit land langs de rand van de afgrond heeft geleid, als het er niet op sommige plaatsen overheen is gegaan. In de Volkskrant van maandag werd haarfijn aangeduid waar het probleem zit.

In de obsessie van de medaillespiegel. Of het publiek geniet van de sport, of sporters kiezen voor wat hen het beste ligt, doet er allemaal niet toe. De manager had een doel gesteld: meer medailles dan de vorige keer en in de top tien van de medaillespiegel. Populaire sporten vielen af, onzin van volwassen mannen op te kleine fietsjes werd tot hoogste doel verheven, want medaillewaardig.

De komende jaren gaat er als het aan Hendriks ligt dus minder geld naar zwemmen, paardensport en nog zo het een en ander dat niet goud- of zilverwaardig was. Volkomen ongevoelig voor wat mensen nu eenmaal leuk vinden, ofwel om zelf te doen of om te zien zal er gehakt worden en tegelijk met geld gestrooid.

Waar kennen we dit toch van? Van de financiƫle wereld wellicht, waar alleen het aandeelhoudersbelang telt? Aan het rendementsdenken in het onderwijs? Het zijn er allemaal voorbeeld van en uiteindelijk zijn ze allemaal ten dode opgeschreven. Zo niet, dan dreigt er echt een revolte. Niet van verongelijkte boze burgers, maar van het denkend deel van de natie dat te lang aan de zijkant heeft gestaan. En dit keer zal er geen afkeer van de elite zijn.

Nog niet zo lang geleden heb ik hier het sportdenken van de Olympische Spelen als een voorbode van een dreigende dictatuur beschreven. Inmiddels ben ik een tikje minder pessimistisch. Dankzij de falende sporters. Als ze meer goud hadden gehaald, had Hendriks een voorspoedige toekomst tegemoet kunnen zien. Nu voorzie ik de kar met pek en veren. Misschien niet meteen, maar toch voor de volgende spelen.

Voor de media is het een ramp gebleken. Volledig verkeerd commercieel denken, deed alles wijken voor de sport. Op televisie, maar ook de schrijvende pers deed mee. De regionale kranten waren de klos, want die betrokken het meeste nieuws van het Algemeen Dagblad dat volledig in de ban was van het Hendriks-denken.

In de kwestie Yuri van Gelder kozen ze de kant van de bobo’s, net zoals in de losersvlucht. De sportjournalistiek bleek er failliet. Het is wellicht nooit een volwaardige tak van nieuwsgaring geweest, maar deze zomer was voor de regionale kranten een ramp. Behalve de enkele krant die nog een eigen verslaggever mee stuurde, hoewel ook die soms meegetrokken werden in het verkeerde kamp. Het is nu eenmaal een soort van embedded journalisme.


En nu worden de wonden gelikt. Het aan de sport uitgegeven geld, zal zwaar drukken op de verslaglegging van echt belangrijke zaken in de wereld. De correspondenten in de brandhaarden van de wereld kunnen weer een korting van tarieven in het vooruitzicht zien. De neergang van de geschreven media is weer een tikkie versneld. En dat is niets om vrolijk over te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israƫl de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...