dinsdag 23 augustus 2016

Niet alle senioren zijn rijk



Eenstemmig veroordelen media en andere politieke partijen het als eerste gepresenteerde partijprogramma van 50Plus. Egoïstische oudjes moeten niet zeuren want hebben een groot eigen vermogen. Maar liefst €249.000 per huishouden. Enkele kanttekeningen.

Ongetwijfeld is het waar dat veel senioren er warmpjes bij zitten. Op een camping in Zuid-Europa buiten het hoogseizoen kom je ze tegen. In peperdure grote campers toeren ze door aangenamer streken dan Nederland. Onderwijl koutend met soort- en leeftijdgenoten over de koersen van de aandelen en een succesvolle loopbaan.

En dan komt er plots een oudere auto met nog oudere caravan het terrein op. Met Duits kenteken. Een joviale Nederlander springt uit de auto. Tja, een leven lang vrachtwagenchauffeur geweest, uitgerangeerd door Poolse chauffeurs en nu een baantje op een Duitse camping, vandaar dat kenteken.

Theo heeft veertien jaar in Spanje gewoond. Hij reed doorgaans op Spanje, dus dat kwam mooi uit. Nu aan het einde van zijn werkzame leven zoekt hij weer een flat in een Spaanse badplaats. Betaalbaar is het er nog. Onderwijl poogt hij zijn caravan te verkopen, een handeltje erbij.

Na enkele maanden nog maar eens gemaild hoe het ging. Theo was met zijn vrouw Irma weer in Duitsland. Had zich vergist in de AOW-datum. In zijn loopbaan heeft hij amper pensioen opgebouwd, dus zonder AOW lukt het echt niet. Theo heeft geen aandelen, geen €249.000 vermogen.

Het is het verhaal van veel lager opgeleide Nederlanders. Magere pensioentjes, als ze al een pensioen hebben. En in los-vaste banen waarin het moeilijk is de 67 te halen. Dus de laatste jaren is het WW en daarna bijstand, waarin eventueel eigen vermogen in het huisje opgesnoept wordt. Je moet toch een beetje fatsoenlijk leven.

Theo en Irma klagen niet. Ze zijn niet anders gewend en kijken met verwondering naar de grote campers. Praten met de eigenaars doen ze niet. Het zijn gescheiden werelden. Zijn kennissenkring bestaat uit mensen met eenvoudige baantjes, amper pensioen, veelal werkloos na meer dan veertig jaar werken. En dan ook nog langer wachten op de AOW. Theo en Irma hebben het nog goed, dankzij Theo's handeltjes.

Theo leest geen kranten, maar als hij daar zou lezen dat hij een groot eigen vermogen heeft, zou hij heel hard lachen. En het 50Plus programma zou hem wel aanspreken. Inmiddels woont hij wel in Spanje. De AOW is binnen. In een eenvoudig appartement voor amper €500 per maand. Het leven is er goedkoop, als je het wat handig aanpakt. Alles gaat goed, mits ze gezond blijven, zegt de kettingrokende Theo.

Maar heel veel van zijn lotgenoten hebben minder geluk. Ze moeten het ook doen met louter AOW. Als ze geluk hebben, hebben ze ooit een huis gekocht en inmiddels de hypotheek afgelost. Daar zit dan het vermogen in, maar ze kunnen er niet aankomen. Ze moeten toch wonen.

Dit is een verhaal achter de cijfers waarmee politieke partijen strooien in hun eensgezindheid dat de ouderen wel een veer konden laten. Hoe ze bij die gemiddeld €249.000 komen is een vraag op zich. De babyboomers van eerdere geboortejaren hebben het soms beter. Daarnaast zal het wel in de huizen zitten, maar vooral de nu pas zestigplussers hebben een aflossingsvrije hypotheek en dus amper vermogen.

Misschien wat overwaarde, maar ook hier geldt weer de noodzaak van een dak boven je hoofd. En gezien de verhouding in dit land, waar de meerderheid niet veel meer dan mbo-opleiding heeft genoten, mogen we aannemen dat het met de riante pensioenen wel wat tegenvalt. Dit verhaal wordt niet verteld in de Tweede Kamer en evenmin gehoord.


Je zou 50Plus nog een grote toekomst kunnen voorspellen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten