woensdag 10 augustus 2016

Een dictatuur in wording



Het gedwongen vertrek van Yuri van Gelder uit Rio legt vooral het dictatoriale beleid van het Nederlands Olympisch Comité bloot. De merkwaardige obsessie met een plaats in de top tien van medailleverzamelaars heeft kwalijke kantjes en misschien zegt het ook wel iets over Nederland.

Een week voor het begin van de Olympische Spelen was er op de Belgische televisie een interview met de bescheiden chef de mission van het buurland. Grote verwachtingen van het Belgische equipe waren er niet. Met een beetje mazzel een gouden medaille en daar was de man al blij mee.

Over Nederland zei hij dat dit land nu eenmaal meer geobsedeerd is door competitie en de wil de beste te zijn. He, dacht ik toen. Wij zijn toch het land van het maaiveld, van de zesjescultuur? Wacht, schoot me toen te binnen, dat is het oude denken. Sinds enkele decennia willen we dat niet meer.

We nemen geen genoegen meer met plaatsen achterin de ranglijst op welk terrein dan ook. Bescheidenheid die een klein land zou passen is verdwenen. Wee oh wee, als we op een internationaal lijstje een plaatsje gedaald zijn, ja zelfs niet echt voorkomen. Dan tuigen we een taskforce op om snel een hoger plaatsje te krijgen.

We worden gek gemaakt met termen als excellence en meer managementtaalmisbruik. En moeten we de meest hoge verwachtingen hebben van de prestaties van welke sector dan ook. Nederlands plaatjesdraaiers zijn de beste van de wereld. Daphne Schippers is onze nationale trots. Niet een toevalstreffer van goede genen en een goede sprinterskont, nee een voorbeeld van de nagestreefde excellence.

Daarin is geen plaats meer voor afwijkend gedrag. Een dik pakket voorwaarden voor deelname moeten de sporters ondertekenen voor ze mogen deelnemen aan de Spelen. Tot het kinderachtige aan toe. Waar daar in vroeger dagen nog wel eens lacherig om werd gedaan, wordt dat nu uiterst serieus genomen.

Dat mag blijken uit het wegsturen van Yuri. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij inderdaad de regels van het draaiboek overschreden, maar was een vermaning ook wel goed geweest en had hij een medaille kunnen scoren. Maar dat zou de heiligheid van het boekwerk hebben ontkracht. Dat is heilig verklaard en van heilige dingen moet je afblijven.

Lafhartige medesporters praten mee met de baasjes. En zeuren dat Yuri wat lawaaierig thuis was gekomen. Tja. Het Team NL heet zulks. Niks geen individualisme meer. Alles in het teken van verzamelen van medailles. Waar doet het toch aan denken?

Jef Geeraerts schreef ooit eens een boeiend verslag over een bezoek aan Cuba, waar hij enige problemen kreeg met de autoriteiten over erotische getinte geschriften. Hij merkte toen op, dat dictaturen altijd twee dingen doen: sport verheffen tot hoogste goed en seksualiteit in het donker sturen.

In Nederland is dit omgekeerd. Hier wordt eerst de sport dictatoriaal, gevolgd door de politiek die alles in het teken van economische ranglijstjes plaatst. Seksualiteit is vooralsnog redelijk ontsnapt aan de politieke bemoeienis, maar preutse nieuwkomers worden dankbaar aangegrepen om al te uitbundige seksuele uitingen te bedekken.

Wat de managers zijn vergeten is dat excellentie niet voorkomt uit stringente draaiboeken voor managers, maar uit individuele kracht en wil. Niet door de nadruk op teamwerk, maar op individuele prestaties. De eerste medaille voor de lage landen was voor een Belgische wielrenner. En de angst slaat bij de sportpers en sportbonden toe, als er de eerste dagen weinig wordt binnen gehaald.

En dan komt er zo’n druiloor die denkt dat regels wel een beetje omzeild kunnen worden. Weg met hem. Op het eerste vliegtuig huiswaarts.

Nog een geluk dat het Nederlandse voetbal internationaal niet veel meer voorstelt. Als ook de volksport nummer een tot de top zou behoren, zou de dictatuur echt vaste voet aan de grond krijgen. Het wordt tijd dat Nederland wakker wordt.


Ga massaal achter Yuri staan en eis het ontslag van het Olympisch Comité. Stop het stiekeme streven naar de dictatuur van de excellentie. Meedoen is echt belangrijker dan winnen. En het maakt uitzonderingen op de regels zoveel leuker. Het leven is al saai genoeg in een land waar de overheid al maar meer grip op het privé-leven van zijn burgers krijgt. Allemaal in een dwangbuis in deze inrichting. Het is tijd voor een revolutie. En wie weet komen we dan echt aan de top.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten