woensdag 6 januari 2016

Schadenfreude om Keulen





Met verwondering kijken wij naar Duitsland. Hoe kan het dat pas dagen na een massale aanranding voor het Keulse hoofdstation de gebeurtenissen de media beheersen? Hier zou het amper enkele uren erna, zonder enige terughoudendheid breeduit zijn gemeten. De vraag is natuurlijk, of we daar zo trots op moeten zijn.

Er valt veel voor te zeggen om even gas terug te nemen bij explosieve gebeurtenissen als aanranding door een grote groep mannen van, zoals dat zo mooi heet ‘Noord-Afrikaanse en Arabische afkomst’. Je weet dan meteen dat je op het terrein van extreem-rechtse stemmingmakerij komt.

Helaas blijft Duitsland ondanks die terughoudendheid niet verschoond van de volkswoede op de sociale media. En extreem-rechts trekt er fors van leer, dit keer gesteund door de feministische gemeenschap. Duitsland-correspondent Wierd Duk constateert het bijna verlekkerd met de opmerking dat Duitsland nog in het pre-Fortuyntijdperk leeft.

Nu publiceert Duk ook op het rechtse forum The Post Online en kun je enige vooringenomenheid verwachten. Maar de Schadenfreude van de Nederlandse media is opvallend. Zo van, die Duitsers dachten dat ze moreel beter waren, nu krijgen ze een koekje van eigen deeg. De Marokkanen en Turken van Duitsland zijn geen haar beter dan die in Nederland en dat politiek-correcte zwijgen leidt nergens toe.

Nee, er met gestrekt been in, that’s the spirit. Niet eerst even de feiten afwachten, maar meteen alle registers open. Zeker in de Duitse situatie is dit niet zo verstandig. Zelfs met de in eerste instantie trage berichtgeving of misschien wel daardoor, ontspoort het debat door de koppeling aan het vluchtelingenvraagstuk dat er wel iets anders is dan in Nederland. Ondanks de verzekering van de politie dat er geen aanwijzing is voor deelname van vluchtelingen.

Het is zonder meer ernstig wat er is gebeurd daar in Keulen. Zeker tientallen vrouwen zijn er aangerand, lastig gevallen, beroofd en bedreigd door een grote groep allochtone mannen. Over aantallen zijn de officiële bronnen minder uitgesproken dan de sociale media. Maar afgezien hiervan, het mag niet, het is een misdrijf waar je niet geringschattend over mag doen. Het laat diepe sporen na bij de betroffen vrouwen.

Dat de mannen in het algemeen dronken waren, is geen excuus. In ieder geval is hiermee wel aangetoond dat het geen religieus tintje heeft, want de orthodoxe islam verbiedt alcoholgebruik. Wel is hierbij de kanttekening te maken, dat in veel gevallen van seksuele intimidatie of erger - ook bij niet-allochtonen - drank in het spel is. Dat heeft dus niets te maken met cultuur.

De gedachte dat vluchtelingen zich onder het gepeupel zouden hebben gemengd, lijkt niet erg logisch. Als je je leven hebt gewaagd om een oorlog te ontvluchten en gastvrij Duitsland te bereiken, stel je dat niet in de waagschaal door aan de drank te gaan en vrouwen lastig te vallen. Er zijn geen aanhoudingen verricht, dus kan niemand zeggen dat het vluchtelingen waren.

Dat weerhoudt Nederlandse extreem-rechtse politici niet te spreken van testosteronbommen en hiermee stiekem de koppeling met vluchtelingen te maken. Dreigend spreken zij over de grote kans dat ook Nederland hiermee te maken zal krijgen, als we grote stromen islamieten toelaten. Het verschijnsel van sissende Marokkaanse ettertjes tegen passerende vrouwen is allang bekend en zal ook in Duitsland geen onbekend verschijnsel zijn. Streng aanpakken zou je zeggen. Nee, geen islamieten meer toelaten, zegt Neerlands blonde haatzaaier.

Terug naar de media. De Duitse zijn nog altijd terughoudend met het vermelden van de etnische achtergrond van plegers van misdrijven. Daar valt best wat voor te zeggen. Niet dat we moeten zwijgen over problemen onder bepaalde groepen, maar dat hoeft niet elke keer benadrukt te worden. Het benoemen van een probleem is iets anders dan het aan de schandpaal nagelen van een hele bevolkingsgroep.

In Nederland is sinds jaar en dag gewoonte om de etnische achtergrond wel te noemen. En zonder terughoudendheid bepaalde bevolkingsgroepen als probleem aan te wijzen. Zijn we hier iets mee opgeschoten? Er wordt  argwanender gekeken naar mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Tja, als dat de vooruitgang is. Als er een probleem is onder een bepaalde groep mannen in hun houding ten opzichte van vrouwen moet je dat benoemen en aanpakken. Maar bestraf het dan ook en kijk er niet een hele bevolkingsgroep op aan. Het zou wel eens een misdrijf kunnen zijn, waar allochtonen niet de lijsten aanvoeren.

Misschien is het nog belangrijker om niet onmiddellijk het achterste van je tong te laten zien, maar even te zwijgen alvorens een oordeel te vellen. Het is goed zo snel mogelijk te melden dat veel vrouwen aangerand of anderszins lastig gevallen zijn op een stationsplein en als het van belang is, evenmin op het benoemen van de achtergrond van de daders. Maar onthoud je van een oordeel en zeker zelfs maar van een suggestie dat het vluchtelingen zouden zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het in Duitsland geboren etters.

Laat het wel een waarschuwing zijn, ook aan de Nederlandse regering om nieuwkomers zo snel mogelijk te laten integreren in de maatschappij. De huidige politieke onwil daartoe is gevaarlijk, ‘huiveringwekkend’ om met Asscher te spreken. We willen toch niet over een jaar of twintig aanrandingen of erger door slecht geïntegreerde kinderen van de huidige vluchtelingen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten