woensdag 27 januari 2016

De ZZP-discussie is ontspoord



Zo langzamerhand wint de overtuiging terrein dat in Nederland geen serieus debat meer mogelijk is. Als zelf in een discussie over ZZP’ers alle nuances verloren gaan, bevangt de wanhoop je.

Sinds het uitbreken van de financiĆ«le crisis in 2008 is het aantal ZZP’ers danig toegenomen. Veel mensen in beroepen die zich hiervoor leenden en die door die crisis hun vaste aanstelling verloren verkozen het ZZP’erschap boven het uitzichtloze bestaan van de werkloze. Daar is niets op tegen.

Daarnaast waren er natuurlijk altijd al mensen die het ondernemerschap verkozen boven de loondienst. In de journalistiek bijvoorbeeld verdienden velen een zeer behoorlijk belegde boterham als freelancers. Ook niets om misprijzend over te doen.

Het punt waar het nu om gaat is dat werkgevers misbruik hebben gemaakt van de crisis om zeker in de journalistiek hun verdienmodel aan te passen. Bijkans juichend zongen ze de lof van kleine kernredacties met daar omheen een schil van gespecialiseerde freelancers. Ook niets op tegen, alleen zat hier een addertje onder het gras.

Tegelijk met het inkrimpen van de redacties en daardoor de toename van het aantal ZZP’ende journalisten verlaagden de redacties de tarieven voor freelancers. En onderwijl prezen de werkgevers de geweldige inzet van de ZZP’ers.

Wie dit verschijnsel aanklaagt vanwege de gevaren voor de ZZP’ers zelf, maar ook de druk op sociale voorzieningen, zou op begrip mogen rekenen. Toch ontspoort de discussie, niet in de laatste plaats door ongenuanceerde kritiek op het verschijnsel van de ZZP’er in crisistijd. Artikelen in de krant scheren de hele groep over een kam als armoedzaaiers, die geen of weinig belasting betalen, ja zelfs als lieden die niet bijdragen aan de aow.

Dat ZZP’ers die het prima kunnen bolwerken en die de afgelopen jaren een goede positie hebben verworven zich in hun eer aangetast voelen, is heel begrijpelijk. Wat ik evenwel niet begrijp dat juist zij nu zo hoog van de toren blazen. Want zij voelen ook de druk van verlaagde tarieven en moeite die het kost werkgevers tot fatsoenlijke voorwaarden over te halen.

Dat dit grotendeels komt doordat de markt overspoelt is door freelancers, om dit oude begrip maar weer eens uit de kast te halen, die ook nog bereid zijn tegen heel lage tarieven te werken, wordt uit het oog verloren. Dat er ook nog een groep is, die in betere tijden met zeer riante regelingen afscheid mocht nemen van een vaste baan en nu uit liefhebberij andere ZZP’ers beconcurreert met lage tarieven is eigenlijk nog erger.

Het is tijd de discussie terug te brengen naar het begin. De welgestelde ZZP’er die op eigen kracht een goede positie heeft verworven, houdt even zijn mond of ondersteunt de bijna kansloze nieuwkomers. Die nieuwkomers houden zich aan de tarieven, die hun collega’s bevochten hebben en weigeren voor een habbekrats zich uit de naad te werken. Gezamenlijk trekken de ZZP’ers dan op tegen de opdrachtgevers om misstanden aan te pakken. Dat dit kan leiden tot het inzicht dat er misschien ook wel te veel ZZP’ers zijn in bepaalde beroepsgroepen, is dan alleen maar meegenomen. Omscholing is ook een mogelijkheid, hoe mooi het beroep van bijvoorbeeld journalist mag lijken.

En laten we dan ook niet vergeten dat de discussie niet alleen gaat over goed opgeleide mensen, die het uiteindelijk toch wel redden. Bouwvakkers, chauffeurs en al die andere minder gelukkige beroepsgroepen hebben het oneindig veel moeilijker. De geslaagde ZZP’ers zijn hier op de vingers van een hand te tellen. Dit zijn geen ondernemers, maar door de markt gedwongen zelfstandigen, die moeten concurreren tegen onderbetaalde collegae uit nieuwe EU-lidstaten. Daar zou de discussie ook over moeten gaan. Helaas kunnen die niet allemaal leuke artikelen schrijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israƫl de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...