woensdag 24 juni 2015

Wees blij met Hans de Boer.



Oh, oh die Hans de Boer toch. Sinds hij voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO/NCW is, laat hij duidelijker van zich horen dan zijn voorganger Bernard Wientjes. In de Volkskrant noemt hij ‘bijstanders’ ‘labbekakken’. Hoog opgeleiden in de bijstand mogen best eens aan het asperges steken. Tja, eerlijk gezegd verbaast het niet zulke uitspraken van De Boer.

Waar Wientjes invloedrijk was door zijn gepolder en veelal gematigde opvattingen, lijkt De Boer te kiezen voor de frontale aanval op de verzorgingsstaat. Daar hoort bij, dat hij er af en toe met gestrekt been in gaat. Feiten lijken voor hem niet belangrijk. Hij weet wat zijn achterban stilletjes denkt.

Nu valt natuurlijk heel weldenkend Nederland over hem heen en moet hij zijn verontschuldigingen aanbieden voor het te kakken zetten van de bijstandsgerechtigden. Maar, is het zo erg dat De Boer zo ongenuanceerd hoog van de toren blaast? Het zal duidelijk zijn, dat hij er een zware dobber aan zal krijgen om nog een leuk gesprek met de vakbonden te krijgen.

Ook bij de politiek kan hij weinig goeds meer doen. Het kabinet voelt dit haarfijn aan en is hier duidelijk niet blij mee. Moeten we dus allemaal heel hard roepen dat de man niet deugt en snel vervangen moet worden? Nou nee, dat lijkt niet verstandig. Prijs hem de hemel in, dat lijkt een betere optie.

Wientjes was bijzonder invloedrijk en kreeg heel wat voor elkaar voor exporterend Nederland. Dat dit wel eens ten koste ging van het midden- en klein bedrijf dat toch wel erg afhankelijk is van de binnenlandse vraag leek hem koud te laten. De Boer komt uit die hoek en heeft hier meer oog voor.

Hoe meer hij toetert hoe minder zijn invloed zal zijn bij het kabinet. Dat is misschien wel heel goed voor Nederland. De vakbonden zouden er beter aan doen niet zo hoog van de toren te blazen. Laat hem toch zijn eigen ruiten ingooien en protesteer met mate. Stiekem lachend. Een werkgeversvoorzitter die ongenuanceerd werknemers tegen zich in het harnas jaagt, is voor een vakbond een godsgeschenk.

Wees heel erg blij met De Boer. Het is een man naar het vakbondshart. Misschien een beetje een karikatuur van dé werkgever, nog even en de sigaar kan weer aan, maar niet dat slijmerige gedoe van Wientjes, waar deze waarschijnlijk niet veel van meende. Hij kreeg er helaas al te veel mee voor elkaar. Met deze werkgeversvoorzitter kunnen vakbonden weer ouderwets te keer gaan.

Je zou je er op kunnen verheugen. Want de komende tijd zal het erom spannen. Vooral grotere bedrijven zwemmen in het geld en weten er niet veel beters mee te doen, dan de eigen aandelen op te kopen. Of erger nog, grote overnames plannen, die zoals we weten doorgaans niets opleveren dan gezeur en verlies. En maar heel hard roepen dat de loonkosten te hoog zijn, dus geen geld voor hogere lonen. Iets wat voor Nederland, maar ook voor heel Europa heel goed zou zijn.


Met De Boer zijn werknemers wellicht wat meer bereid zijn over te gaan tot  stakingen. Tegen zo’n man wil je wel in het geweer komen. En grote kans dat je met een paar leuke stakingen je zin krijgt. Want de man is natuurlijk niet dom. Hij weet vast heel goed, wat hij met zijn getoeter te weeg brengt. Politici moeten natuurlijk voor hun achterban doen alsof ze het heel erg vinden wat die man nu weer roept. Maar de rest kan zich in de handen wrijven met zo’n werkgeversvoorman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten