zondag 4 maart 2018

Nederland verdient geen natuur



Het houdt ook nooit op. Het gezeur over het dierenleed in de Oostvaardersplassen in de winter is al van vele jaren. En immer weer komt die kritiek uit bedenkelijke hoek. Nederland verdient geen natuur.

Het was enkele weken geleden dat het eerste bericht uit boerenhoek langs kwam op de sociale media. Ja, ja, boeren die zich druk maken over dierenleed, of was het meer om de Partij voor de Dieren onderuit te halen. Want dat was de strekking.

Kijk ons eens goed zorgen voor onze beestjes. Lekker warm in de stal, elke dag lekker eten, poep keurig afgevoerd en de dierenarts om de hoek.

En daar, zo luidde het bericht, spreekt de PvdD schande van, maar over de Oostvaardersplassen moeten we zwijgen. En daar kreperen de grote grazers massaal een gruwelijke dood. Het is een dwaze wereld, zo menen de boeren. En daarin hebben ze het CDA en de VVD aan hun kant.

Anders nooit te beroerd om een oogje toe te knijpen bij overtredingen van boeren en steevast op de rem trappen als het gaat om de dieren in de Oostvaardersplassen wat meer ruimte te geven, maar nu druilen van het medelijden met de hongerende dieren.

Spreek bij een boer van Staatsbosbeheer en het bloed wordt hem karnemelk. Staatsbos is hun natuurlijke vijand. Die onttrekt land, waar hij de mest op kwijt kan aan aan zijn productiestatus. Schande spreekt een beetje boer ervan.

Het was natuurlijk ook een beetje vloeken in de kerk om nieuw land niet in productie te nemen en aan de natuur over te laten. Als het aan het CDA en de VVD had gelegen was het nu aardappelland geweest. Maar ja, die hebben het niet altijd voor het zeggen en hoeveel akkerland heb je nodig?

Dat er vast onschuldige burgers zijn, die nu stiekem hooibalen over de hekken van de Oostvaardersplassen smijten, het zal best. Maar beter was het als ze die hekken omver zouden trekken en niet meer zouden stemmen op partijen, die die hekken niet een tikkie willen verplaatsen. Maar eerlijk gezegd twijfel ik wel een beetje aan de onschuld van die hooismijters.

Al ras bleek een van de initiatiefnemers een fervent jager te zijn. En was het niet een provinciale meerderheid van VVD en CDA die het bijvoeren inmiddels verplicht heeft gesteld? Dit ondanks de waarschuwing van biologen, dat bijvoeren in de winter een omgekeerd effect heeft. Ach ja, die wetenschappers hè. Het stinkt een beetje dat huilen om dierenleed.

Het was een mooi idee een stukje van het stadspark Nederland aan de natuur over te laten, maar het was buiten de achterlijkheid van de rechtse partijen gerekend, die daar nimmer volhartig mee zouden instemmen. Al bleek het project eigenlijk wel redelijk succesvol.

Helaas, Nederland verdient het niet. Stop er maar mee. Als de politiek zich met de natuur gaat bemoeien, komt het altijd op de kop verkeerd. Als boeren gaan klagen over dierenleed, moet ieder weldenkend mensen zich achter de oren krabben. Dat gebeurt te weinig. Asfalteer het land maar, dat is toch de natte droom van die VVD-bestuurders.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten