zondag 25 maart 2018

De opstand van de meisjes





Heeft Charles Groenhuijsen gelijk en is Donald Trump een zegen voor hen die verandering willen? Is die verandering echt op til? Misschien, maar dan moeten we niet naar boven kijken. De stemlozen, de kinderen komen in opstand.

Emma Gonzalez, Naomi Wadler, Ahed Tamimi, Malala Yousafzai, ze hebben iets gemeenschappelijks: Ze zijn jong, piepjong soms zoals Naomi, ze zijn goed van de tongriem gesneden en ze zijn dapper. De meisjes nemen het initiatief, zo lijkt, waar de volwassenen schandalig falen.

In de Verenigde Staten nemen nu kinderen het voortouw in de strijd tegen het ongecontroleerde wapenbezit. Hun ouders zitten hopeloos vast in patronen van politiek, geloof en andere onzin. Emma Gonzalez, een meisje van zeventien, was plots de spreekbuis na de massamoord op de Parkland Highschool.

Nu na de mars 'voor ons leven' de piepjonge Naomi Wadler zich bij de nieuwe voorbeelden aansluit, moeten de volwassenen zich achter de oren krabben. De millennials laten het hopeloos zitten, maar nu komen de tieners in opstand en dat doen ze massaal.

Niet alleen in de VS pikken de kinderen het niet meer dat ouderen hun leven verzieken, hun land in een houdgreep van misplaatste opvattingen over geloof en ideologieƫn houden. Ongehinderd door de dwangbuis van politiek en kerk spreken ze zich uit.

Hun boodschap is helder en zonder stiekeme agenda. Ze zijn het zat. De stompzinnige verslaving aan wapenbezit, de debiele gehoorzaamheid aan predikers van foute religies, het fanatisme van gelovigen in de wereld van islam en christendom, van nationalisten, van fascisten, racisten, de haat van extreem-rechts.

Ze hebben het gehad met de machteloosheid van wereldleiders in de strijd tegen de klimaatverandering en aantasting van hun toekomstige leefomgeving. Ze worden niet gedreven door een ideologie, ze zijn niet eens fanatiek. Ze zijn wel gedreven en geven blijk van het nut van onderwijs.

Ahed die uit een familie van Palestijnse activisten komt en Amala dochter van onderwijzers laten zien, dat zelfs in een wereld waarin vrouwen, laat staan meisjes niets te vertellen hebben, juist zij verandering kunnen afdwingen. Ja, het zijn inderdaad meisjes en jonge vrouwen, die een nieuw elan laten zien.

Vooral in de landen waar zij de eerste slachtoffers van haat, fanatisme en wreedheid zijn, staan ze nu op. Anders dan de #metoo beweging van hun oudere seksegenoten verliezen ze zich niet in onderling gekissebis. Daarvoor zijn de bedreigingen voor hen te groot. Er is geen verdeeldheid als het om overleven gaat.

Luister maar naar de kinderen, naar de meisjes. Ze laten zich niet intimideren door de haatzaaiers van extreemrechts. Evenmin laten ze de oren hangen naar versleten links. Ze grijpen het momentum. Ze weten dat ze binnen enkele jaren zullen mogen stemmen dan wel de volwassen wereld zullen betreden. Dan kunnen ze de verandering om te overleven afdwingen.

In Europa zijn ze nog stil. Daar zijn het nog de oude mannen die het zonder al teveel tegengas voor het vertellen hebben. Maar stilletjes rukken ze op. Zonder dat die oude mannen het doorhebben. Misschien moet er net als de Partij voor de Dieren een partij voor de stemlozen komen. Lang onder de radar, maar nu kunnen de media er niet meer omheen.

Hoe sterk de kinderen staan mag blijken uit de reacties van de tegenkrachten. De Amerikaanse wapenlobby van de NRA is paniekerig aan het zichzelf overschreeuwen. De Trump-aanhang worstelt met zichzelf. Amala werd bijna gedood door kogels van islamitische extremisten. Ahed heeft al een overwinning geboekt op de Israƫlische fanatici, maar moet desondanks maanden de cel in. Een meisje van zeventien, omdat ze een soldaat een klap in het gezicht heeft gegeven.


De Emma's en Naomi's in de VS mogen wel uitkijken. Misschien is het in hun voordeel dat ze zo jong zijn. De tegenkrachten onderschatten hun opstand. Hoop geven de kinderen van deze generatie wel. Misschien dat ze echt iets gaan veranderen. Werk ze niet tegen, lach ze niet uit, neem ze serieus. Ze kunnen het verschil maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten