woensdag 24 januari 2018

Een jaar van verwachting



Van een beetje afstand wordt een mens niet minder. Er gaan veel dagen voorbij dat ik niet aan Friesland denk. Maar ja, met het jaar van de Culturele Hoofdstad kun je er niet omheen. Er gebeurt van alles.

Dankzij de digitale snelweg word je van veel gewaar. Zo begrijp ik dat de tweede Hoofdstad, Valleta op Malta, het van het spektakel moet hebben en Leeuwarden van het gevoel. Dat lijkt me een publicitair nadeel. Zoals ik hier uit de krant al had begrepen, wordt Malta vaker vermeld dan Leeuwarden en de laatste ook nog alleen vanwege Mata Hari.

Maar de provincie heeft meer in gedachten. Ha, alleen Culturele Hoofdstad, daar red je het niet mee. Dus is er iemand op het idee gekomen een van Europa's grote wielerevenementen in Friesland te laten beginnen. Het mooiste zou natuurlijk de Tour de France zijn, maar ach de Giro van Italiƫ is een mooie troostprijs en als dat ook niet lukt, dan de Spaanse Vuelta maar. Het kost een paar miljoentjes, maar dan heb je ook wat.

De Leeuwarder Courant bericht erover. Is het verbeelding of heeft schrijver Willem Bosma, enthousiast wielrenner, er toch wat twijfels bij? Zo in de laatste alinea komt toch iets van de waanzin van de plannen naar voren. Zo van de Tour kan nog, want de fietsers kunnen met twee etappes in Frankrijk zijn, maar de Giro en de Vuelta, dat wordt toch echt vliegtuigwerk. Dat past niet zo waar men de mond vol heeft van duurzaamheid.

De LC bericht ook over de nieuwste fraude in de melkveehouderij, de trots van veel Friezen en vooral politici. Een beetje terughoudendheid proeft men hier in vergelijking met landelijke kranten, die het nu wel hebben gehad met de sjoemelende subsidievreters. Maar in de LC mag de boerenbond LTO nog twijfels uiten, niets van gemerkt dus. Is het dan wel waar? Je zou bijna zeggen, in Friesland zijn de boeren vast niet zo slecht. Maar dat durft men toch niet aan.

Maar vooruit het komend weekeinde zal dit allemaal vergeten zijn, want start het jaar van de Culturele Hoofdstad. En het wordt een fenomenaal evenement, zo mogen we nu na jaren van geruzie en twijfels begrijpen. Niks geen gezeur meer over fonteintjes in de mist. We zijn groots als provincie. Alleen jammer van het weer deze winter.

Wat was het mooi geweest, een Elfstedentocht erbij. Maar helaas het is wat een sompige bedoening na maanden van sombere luchten en natte klei. Het idee om heel Friesland mee te laten doen, kan beter even in de koelkast. In de stad valt het moeras niet zo op. En zo'n Lan fan Taal bij de Oldehove dat is toch een aanwinst. Zulks kan niet op het platteland tussen de frauderende boeren.

Misschien moet ik dit jaar toch maar even een kijkje nemen. Het zal vast de moeite lonen. Daar kan mijn huidige omgeving niet tegen op. Al moet ik toegeven dat de dagelijkse hoeveelheid zon, de reis naar het kille moeras toch wat minder aantrekkelijk maakt. Maar goed, voor cultuur moet je wat over hebben.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten