zondag 5 juni 2016

De eindstrijd is er weer



Het einde der tijden is weer eens nabij. Tenminste als ik een aantal voorbijkomende berichten op Twitter en Facebook mag geloven. Een derde wereldoorlog is toch wel het minste wat we mogen verwachten. Binnen twee tot drie jaar. Alleen de datum nog in te vullen.

Het is wat dat escatologisch denken. Daar herken je de ware gelovigen aan. De mens deugt niet en is tot alle kwaad geneigd. Dat kan niet goed gaan. Klimaatwetenschappers houden het nog redelijk fatsoenlijk uit angst niet geloofd te worden. Maar het komt niet goed met het klimaat en de aarde, dat is wel duidelijk.

Nee, dan de duiders van de geopolitieke ellende op de wereld. Nu had ik altijd gedacht, dat het gedonder in het Midden-Oosten ooit tot een echte eindstrijd moest uitgroeien. Velen dachten dit ook, vooral gelovigen als Bush junior vinden dit nog altijd een mooie gedachte. In het Islamitisch kalifaat denkt vast ook menigeen zulks.

Nu is dat niet zo raar als dagelijks donderende straaljagers met dodelijke bommen en raketten je stellingen bestoken. Dat ook mensen in het redelijk rustige en welvarende Westen die leer aanhangen, heb ik altijd wat beangstigend gevonden. Als het einde toch nabij is, hoef je niet meer zo rationeel te handelen.

De seculiere doempredikers zien het einde gloren in het Oosten. Boris de boef is terug. De Russen zouden met hun gestook in de omliggende landen wel eens een lont in het kruitvat kunnen gooien. Russische straaljagers pesten Amerikaanse fregatten, die lekker aan het oefenen zijn, niet al te ver van de Russische grens overigens. En ja, de duikboten zijn ook al weer gesignaleerd in de Scandinavische wateren.

De oorzaak zou liggen in het uitbreiden van de macht van het Westen in oostelijke richting, waardoor de Russen zich bedreigd voelen. Vroeger hadden ze nog leuke buffers als Polen en de Baltische Staten, maar nu zitten er Navo-leden aan hun grens en dat vinden de Russen niet leuk meer. Europa is te opdringerig geweest, luidt deze gedachtegang en Rusland is in het nauw gebracht. En een kat in het nauw, nou ja, zo ongeveer.

Poetin is in de ogen van deze escatologen helemaal niet een boef, maar een heel begrijpelijke man die louter reageert op de agressieve Westerlingen. Nu zou ik het ook niet leuk vinden om buren als Erdogan (Turkije) en Andrzej Duda (Polen) te hebben, maar daar gaat het geloof ik niet om. Als schiet die rare Erdogan een Russische straaljager uit de lucht, voor de Russen is dat alleen maar aanleiding Turkije voortaan te mijden als vakantieland. Wat ook weer een ander licht werpt op die pestende straaljagers natuurlijk.

Nee, het is de escatologen wel toevertrouwd doemscenario’s in elkaar te flansen. Het Midden-Oosten is een beetje uit de mode als plaats van de eindstrijd, dus komt de Koude Oorlog weer uit de mottenballen. Het blijft vreemd, dat wel. Natuurlijk, het is niet zo leuk meer in het Westen. Mensen voelen zich bedreigd door het een en ander. Dan helpen een paar van die gekken uit het kalifaat ook niet mee om weer rustig te worden. 

Maar in plaats van nu eens fatsoenlijk te stemmen en te zorgen voor een mooie stabiele regering, die de scherpe kantjes er een beetje afslijpt, stemmen we op halve zolen, die de raarste ideeën spuien. Met uitzondering van zuidelijke lidstaten – waar mensen vaak nog een beetje weten wat het betekent een gek aan het bewind te hebben – lijden alle Europese lidstaten aan dit verschijnsel.

Dat maakt een mens toch een beetje angstig. Niet bang voor Russen of een terugkerende profeet dan wel godenzoon, maak je je toch wel een beetje zorgen over de keuzes van de mensen in het rijke westen. Niet dat het nu onmiddellijk tot de eindtijd zal leiden, maar een oorlogje heb je snel natuurlijk. Het leidt zo leuk af van de echte problemen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten