zaterdag 11 juni 2016

Het gelijk van de kat




Met donderend geraas scheren straaljagers over dorpen en stad. Huisdieren kruipen weg en omwonenden vertrekken voor een dag of twee. Onderwijl komen tienduizenden mensen - liefst met auto - om het spektakel van de stuntende straaljagers te aanschouwen. Wegen raken verstopt. Allemaal prachtig menen de bestuurders van de gemeenten en provincie waarboven het zich allemaal afspeelt.

Prachtig toch, misschien wel tweehonderdduizend mensen op bezoek. Het zet Friesland weer op de kaart. Beter dan die paar duizend die op dat elitegedoe daar op Terschelling in aanzienlijk stillere omstandigheden genieten. Leuk voor randstedelingen, lezers van Volkskrant en NRC, maar Friezen zelf hebben er niets aan. En wat is er sowieso Fries aan Oerol, behalve de naam dan.


Nee, de luchtmachtdagen zijn voor het volk, zoveel mag duidelijk zijn. En daar zijn burgemeesters en commissaris der koning maar wat trots op. Dat lawaai, ach mensen moeten niet zeuren. Vroeger zei de commandant van de basis: Jetnoise is the sound of freedom. Vertel het mensen in Irak en Syriƫ maar.


Heel even dreigde het neerstorten van een Zwitserse stuntvlieger het feestje te verstoren. Omwonenden realiseerden zich ineens weer wat de gevaren zijn van dit vliegen boven relatief dicht bevolkt gebied. Wat was het mooi geweest als ze hun aanvankelijke plan de toegangswegen tot de basis te blokkeren hadden doorgezet. Ha, het volk tegen het volk.


De verenigingen van Dorpsbelang wisten het uit de hete hoofden te praten. Jammer, en ze toonden zich weer eens te begripvol voor beide kanten. Tja, als je in de commissie geluidshinder een goede sfeer proeft en betere chemie, dan is de strijd al verloren. Net als de opmerking dat er amper wordt geklaagd. Alsof dat zin heeft, mensen weten beter en laten de tanden knarsen.


Dapper is de ene vrouw die verf over een model van de F-35 gooit. Helemaal alleen daar tussen die meute lawaailiefhebbers. Ze moet zich eenzaam hebben gevoeld. Hoewel even lijkt het dat de Leeuwarder Courant wakker is geworden en ontdekt dat niet iedereen zo blij is met de gekkigheid. Maar het wordt al weer gesust en met een vrolijk verslag van het helse  evenement is het weer klaar. Stel je voor dat je de basis negatief benadert. De trots van burgemeesters en andere bestierende malloten.

Je zou bijkans wensen dat er nog veel meer straaljagers uit de lucht vallen. Liefst een F-35 en in het publiek. Je mag het niet denken natuurlijk, er zitten ook onschuldige kinderen tussen, door onverantwoorde ouders meegenomen, maar daardoor niet minder onschuldig. Hoewel, hoeveel onschuldigen sterven er bij bombardementen met deze helse machines? En dat uit onze naam.


De kat heeft intussen de poten om de oren geslagen. Ze ligt weggedoken in een kussen en probeert te slapen. Ze heeft gelijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten