zaterdag 18 april 2015

De Thatchers van Nederland


Hoorde ik gisteren iemand zeggen, dat kabinet toch maar even moet blijven zitten, want in de zorg is het zo’n chaos geworden dat ze het karwei maar moet afmaken. Je hoort het meer. De te snel doorgevoerde hervormingen – veelal verslechteringen – veroorzaken meer ellende dan dat ze voordelen opleveren. Maar een reden om het kabinet te laten zitten? Je zou ook kunnen zeggen: zo snel mogelijk weg voor ze nog meer ellende aanrichten.

Nu was de in de eerste zin opgevoerde persoon een vader van een ernstig gehandicapt kind en afhankelijk van veel zorg. Pgb’s en zo. De onzekerheid is groot, van zorg aan huis tot de zorg op school. Niets is helemaal goed geregeld.

Persoonlijk denk ik dat de ravage die dit kabinet heeft aangericht in de verzorgingsstaat dusdanig is, dat dit in geen decennia nog goed gemaakt gaat worden. Rutte en Samson zijn samen de Maggie Thatcher van Nederland. Over dertig jaar zullen we ‘sadder and wiser’ met weemoed terugdenken aan de tijd voor dit kabinet.

De onzekerheid onder mensen is immens. Ook erg is nog altijd het er snel door geroetste verhogen van de AOW-leeftijd. Zonder ook maar een moment serieus te kijken naar de problemen van 50-plussers op de arbeidsmarkt. Simpel uitgaand van cijfers van het CPB dat domweg uitgaat van volledige werkgelegenheid.

Hoorde van een recruiter hoe tegenwoordig mensen worden aangenomen. Een recruiter wordt afgerekend op resultaat, dus geen risico’s nemen en zoeken in het bekende kringetje. En recruiters zijn meestal jonge mensen, dus zoeken ze in hun netwerk van jonge nieuwkomers. Die kennen ze en anders worden er wel kandidaten van verwante netwerken aangedragen. En oudere werklozen maar solliciteren en op netwerkcursus van oude mensen.

Bij Pauw zag ik groep werkloze 50-plussers, keurig uitgezocht, dat weer wel. Allemaal redelijk optimistisch – het geloof der blinden - en bijna niemand in financiële problemen, want de ww duurt immers meer dan drie jaar. Laten we over een paar jaar nog eens kijken. Dan heb je er meteen een hele groep bij, die hooguit twee jaar ww krijgt. Slecht een man durfde het fundamentele probleem te benoemen: er is gewoon geen werk genoeg. Dus ga eens anders denken over werk.

En in de Middellandse Zee verdrinken vandaag weer mensen, wanhopig op zoek naar een veilig bestaan. Nee, daar hebben we geen plaats voor, vinden veel onzekere mensen. Als ze hier illegaal worden na de hele asielprocedure, wil de VVD ze liever geen fatsoenlijk nachtelijk onderdak verschaffen. Laat maar kreperen op straat. Liever nog de grenzen dicht en nog meer drenkelingen.


Niet uit principe hoor, maar als we die krepeergevallen toelaten en ook nog noodhulp verschaffen, dan kaapt de PVV stemmen bij ons weg. Misschien is het toch maar beter als dit kabinet sneeft, juist vanwege deze kwestie. Voor er nog meer ellende wordt aangericht. Alleen ben ik bang dat de verdwaasde kiezer de verkeerde keuze maakt en ons straks opzadelt met een nog erger kabinet. De peilingen worden zwarte donderwolken. Misschien moet ik toegeven dat ik het even niet meer weet. Eigenlijk wil ik ook wel zoeken naar een beter land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten