zondag 13 mei 2018

De redding van een avond

Het is natuurlijk zonde van je tijd naar het Eurovisie Songfesival te kijken. Toch klinkt het een beetje vreemd, al die kritiek op de kwaliteit van de songs. Een beetje wereldvreemd.

Luister een dagje naar wat commerciƫle zenders ons voorschotelen als populaire muziek en je hoort niet anders dan de middelmatige, zo niet minder dan middelmatige popmuziek. Dat er vorig jaar een echte zanger met een goed lied won, zegt niets, als dit jaar de personificatie van een kip wint.

En toch was het ook een opmerkelijk festival. Dat kwam vooral door de keuze van het organiserende land enkele van haar sterren te laten optreden. En hartverwarmend was natuurlijk het optreden van de winnaar van vorig jaar Salvador Cobral, zeker samen met zijn held de Braziliaan Caetano Veloso.

Het was zo'n moment om even stil te zijn temidden van de wansmaak, het vuurwerk en de ondergesneeuwde enkele betere songs. Het is meer realiteit de critici denken. Elk deelnemend land heeft ongetwijfeld een schat aan kwalitatief veel beter liedjes en vertolkers voorradig.

Spanje is ook zo'n land met schitterende muziek. Maar wat hoor je de hele dag, zeer middelmatige popmuziek. En de inzending van zaterdagavond was ook nogal tja, mierzoet met een talentvolle zangeres en haar min getalenteerde geliefde.

Je kunt geen land opnoemen, dat intern niet betere muziek heeft dan men presenteert op het Songfestival. Waarom dan toch al dit lawaai over het continent uitgestort. Misschien was de uiteindelijke uitslag wel typerend. Vakjuries kiezen voor een goede zanger met een redelijk lied, maar het publiek verkiest de onzinnige vertolking van een kip uit Israel.

Het is wat men de democratisering van de cultuur noemt. En hoeveel goeds democratie ook heeft gebracht, op het gebied van de kunsten en wetenschap levert het weinig op. Dat mag treurig klinken en is het ook natuurlijk. Maar Salvador en Caetano lieten horen dat echte kunst ook de democratie overleeft. Waarbij aangetekend mag zijn, dat ook Caetano ooit heeft moeten vluchten voor een dictatuur in zijn vaderland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten