woensdag 20 september 2017

Het gevaar van 'Opsporing verzocht'



Sommige dingen moet je niet doen. Zoals samen met fans van het programma kijken naar 'Opsporing verzocht'. Nu had ik mijn twijfels bij dit programma, maar de werkelijkheid blijkt erger.

Eigenlijk dacht ik dat zo'n programma leidt tot een klikkende bevolking. Daar zijn voldoende voorbeelden van die tot enige onrust aanleiding geven. Maar het is veel erger, zo bleek uit het gezamenlijk kijken. Het programma maakt mensen bang, bevestigt hen in hun vooroordelen en maakt ze wraakzuchtig.

Natuurlijk, uit krant en andere media weet je wel dat we niet in het paradijs leven. Dat er een flink aantal ongelooflijke klootzakken rondloopt, die voor niets terug deinst. En ja, daar zitten inderdaad nogal eens mensen tussen, wier wiegje zichtbaar niet in Nederland heeft gestaan.

Maar een programma als 'Opsporing verzocht' brengt deze wetenschap concreet dichterbij mensen dan de werkelijkheid gebiedt. Natuurlijk moet je de ogen niet sluiten voor de mogelijkheid dat je als oudere door gewetenloze schurken wordt beroofd en zelf met verkrachting wordt bedreigd. Dat je in je mooie woonboerderij wordt overvallen en bijkans de hersens wordt ingeslagen met alle gevolgen van dien.

Als je zelf zoiets overkomt, dan kom je daar waarschijnlijk nooit helemaal overheen, als je al niet fysiek voorgoed gehandicapt blijft. De angst zal niet meer wijken. Maar eh, moet de rest van de bevolking die angst ook aangepraat worden, door erg realistische reconstructies, inclusief doodsbange oudjes.

Ons gezelschap gaf er blijk van, dat het vreest dat dit ons aller voorland is. Geen straf is voor de daders hard genoeg, leve de doodstraf! Tja, maar de kans zoiets je echt overkomt, is aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld getroffen worden door auto-ongeluk. En toch stappen we elke dag weer in de auto en geven we niemand de schuld van de onveiligheid op de weg. Behoudens een enkele ongeneeslijke dronkelap.

Dat er vaak mensen met een kleurtje in beeld komen, was ook al aanleiding tot de nodige opmerkingen over 'buitenlanders', al zijn het vaak wat zo mooi Nederlanders met een migratieachtergrond heet. Nee, zo'n programma is geen aanbeveling voor meer tolerantie ten aanzien van deze Nederlanders.

Alweer is de werkelijkheid natuurlijk dat je op zich niet zoveel kans loopt door een buitenlander beroofd, mishandeld dan wel verkracht te worden. Vertel dat evenwel maar eens aan het gezelschap dat geheel opgaat in het programma. Nee, 'Opsporing verzocht' is een bevestiging van alle vooroordelen.

Daar kan de deelnemende politie niets aan doen. De rechercheurs zoeken daders en maken gebruik van zo'n programma. Dat het soms ook nog leidt tot aanhouding van daders is voldoende rechtvaardiging om het te blijven uitzenden.

Toch zou ik de betreffende omroep willen aanbevelen onmiddellijk te stoppen met uitzenden. Dat is echt geen oproep te zwijgen over misdrijven, maar wel een waarschuwing dat zo'n programma de werkelijkheid geweld aan doet. Ja, roept u nu, maar al die politieseries dan?

Tja, hiervan weten we dat het niet echt is. Dat wil zeggen, het zou kunnen, zo is de suggestie, maar omdat het niet echt is, kunnen we er onbekommerd van genieten. Het maakt ons niet bang en evenmin bevestigt het vooroordelen. Daar zorgen de makers wel voor. Dat is het verschil met 'Opsporing verzocht'.


Bij de start was er wel enige weerstand, maar door het relatieve succes, is die weerstand zo goed als weg. Ook omdat de tegenstanders van toen waarschijnlijk niet kijken en zeker niet in het gezelschap van fans. Dat raad ik een ieder die er geen kwaad in ziet aan. Het wordt tijd voor een heroverweging. De schade die wordt aangericht is veel groter dan de winst die wordt geboekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten