donderdag 28 juli 2016

Maak Leeuwarden toch mooier



Leeuwarders op zoek naar een ommetje buiten de stad hebben vooral aan de zuidwestkant weinig keuze. Hier heeft de industriële melkveehouderij alle ruimte gekregen met als hoogtepunt de voorheen proefboerderij nu dairycampus. Alleen daar waar de Haak zijn gaten heeft geslagen ontstaat iets moois, tijdelijk dat wel.

Waar voorheen de snelweg vanaf Harlingen eindigde in de N383 van Marsum naar Leeuwarden is een grappig stukje nieuwe natuur ontstaan, waar het oude asfalt nog ligt en waar afgegraven grond van de Haak een mooie nieuwe wal in het vlakke landschap heeft doen verrijzen. Echt nagedacht over wat te doen met dit stukje grond is er amper.

Ideeënarmoede bracht de ontwikkelaars op het idee de vrijkomende grond na opruimen van het asfalt een agrarische bestemming te geven. Tja, alsof daar nu echt behoefte aan was. Het is nu voorspelbaar wat er gaat gebeuren. Enkele grote melkveehouders kijken gretig toe en maken zich klaar om de onregelmatige grond snel vlak te maken.

Over een jaar of wat zullen we niet meer kunnen zien waar ooit die weg heeft gelopen. Het is dan onderdeel van het biljartlaken van raaigras, dat de huidige wildernis omringt. Ontoegankelijk voor de Leeuwarders, want de moderne boer houdt niet zo van mensen op zijn land.

Die wetenschap heeft iets terneerslaand. Want ondanks de treurige aanblik van het in onbruik geraakte asfalt, is er een fraai stukje wilde natuur gegroeid. Op mooie dagen zie je dat er al gebruik van wordt gemaakt door burgers. Is er nu niemand die een leuker idee had, dan die grond aan boeren te geven?

De wal langs de weg, die de pracht aan het zicht onttrekt, zo mogen we vernemen zal gebruikt worden om het gat te dempen dat overblijft als het asfalt is opgeruimd. Je hebt toch echt niet zoveel fantasie nodig om op het idee te komen, die brede asfaltstroken wat te versmallen en er een speelruimte van te maken.

Je stoort er niemand. De weinig huizen die er staan, worden door de wal afgeschermd. Veel onderhoud is niet nodig, de natuur kan hier zijn gang gaan. Dat kan heel mooi worden, zoals dit voorjaar al te zien was. Nu is het even een beetje eenkleurig, maar dat zal in de loop van de tijd veranderen, zeker als er wat wilde zaden worden uitgestrooid. Een beetje menselijk ingrijpen kan de kleur wild en fraai maken.

Met een beetje wildere fantasie is aansluiting op de dat andere stuk weg dat in onbruik is geraakt, de N31 tussen Marsum en Deinum en dit te laten verwilderen. Aan de Deinumer kant is er al weinig meer aan te doen, daar komen woningen waar niemand op zat te wachten. Maar aan de Noordkant van het kanaal kan er dan een fraai natuurgebiedje ontstaan. Dat kan zonder veel problemen aansluiting vinden met de oude N383. Doorsneden door een vaarroute kunnen ook watersporters er in het nu nogal saaie stuk Kleiroute zich vermaken.


Het zal ongetwijfeld op weerstand stuiten. Boeren voelen zich bij voorbaat bedreigd door de wildernis en bedrogen vanwege het vooruitzicht op weer een stukje plat raaigras. Maar ach, het was gemeenschapsgrond. Laat die gemeenschap er nu ook van  genieten en geeft het niet in private handen. Kom op Leeuwarden, laat de economie niet altijd zegevieren. Het kan zo’n mooie rand van de stad worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten