zaterdag 27 mei 2023

Hoe Wilders aan de basis van de Kaag-haat staat


Een meerderheid van de Nederlanders vindt de bedreigingen richting Sigrid Kaag eigenlijk niet kunnen. Maar, ze moet wel weg. Aldus het nieuwsprogramma van SBS6, Hart van Nederland. Nu kun je zo je twijfels hebben over de waarde van zo´n peiling, maar het zegt veel over de staat van het land. 

 

Dit alles komt voort uit het programma Collegetour van Twan Huys. Daarin was D66-leider Sigrid Kaag zichtbaar geroerd door de zorgen die haar beide dochters uitspraken over haar veiligheid. Ze vrezen dat hun moeder nog eens zo eindigt als het vermoorde D66-ikoon Els Borst. Want wat wordt er dagelijks aan haat tegen Kaag verspreid op sociale media, maar inmiddels ook daarbuiten.

 

Menigeen heeft zich inmiddels afgevraagd waarom de haat van de toetsenbordridders zich zo op Kaag en D66 richt. Aan antwoorden als D666 en pedofilie heb je natuurlijk niks. Maar veel verder komen de haters niet. Het is hen duidelijk aangepraat. Wie zit daar toch achter, vraagt een redelijk denkend mens zich af.

 

Onmiskenbaar is bij extreemrechts de D66-haat het grootst en Kaag is het ideale mikpunt. Maar waarom D66, waarom Kaag? Ik bedoel maar, PvdA, SP, de PvdD zijn veel meer voor de hand liggen stenen des aanstoots voor bruinrechtse fanaten. Is Esther Ouwehand niet veel meer een nagel aan hun doodskist? D66 is toch bepaald niet een linkse partij.

 

Op zoek naar een antwoord kom je al snel uit bij PVV, FvD en later BBB. Een tijdje terug was Kaag bij de PVV-aanhang eigenlijk niet eens zo gehaat, als ze al wisten van welke partij ze was. Bij de FvD was haar partij veel eerder het middelpunt van de haatcampagne. Dat wil zeggen, alles wat fout was in Nederland lag aan D66.  Boerenpartij BBB nam dat over. Kaag was niet eens zo zeer het doelwit.

 

De echte Kaag-haat kreeg de wind in de zeilen, toen Geert Wilders er een ideaal kiezertrekkend middel in vond. Het was in de tijd dat FvD nog een fatsoenlijk geacht alternatief voor de PVV werd gedacht en een geduchte concurrent leek. En met Kaag en D66 als middel om de stemmers terug te winnen, had Wilders, zo moet hij gedacht hebben, goud in handen. Want van het prediken van haat tegen links, hoefde je de voorheen zeer rechtse VVD´er niets te leren.

 

Met de implodering van de FvD had Wilders ook zo wel de verloren stemmen terug kunnen winnen. Maar schelden op Kaag - vrouw, elitair, getrouwd met een Palestijn – bleek erg aan te slaan bij de PVV-aanhang en ietsje daarbuiten. Een aanhang, die geen benul heeft van waar D66 voor staat. Het gegil van Wilders dat de partij Nederland min of meer bestuurt, sloeg wel aan. Maar vooral zijn niet aflatende scheldpartijen op Kaag. Zij paste natuurlijk prima in zijn doorgeslagen anti-moslimretoriek met haar Palestijnse echtgenoot.

 

Veelvuldig en al decennialang is er gewaarschuwd voor de door rechts georkestreerde haatcampagne tegen alles wat in hun ogen links was. Zeker met een deels extreme en wapengekke aanhang is dat niet zonder gevaar. Maar deden VVD-voorlieden dat nog min of meer met humor, Wilders wist er een serieus verdienmodel van te maken.

 

Juist Wilders weet natuurlijk wat het betekent gedemoniseerd te worden. Al vele jaren hebben radicale moslims, vooral in Pakistan, het op hem gemunt. En hij betaalt ervoor met een leven als zwaarbeveiligde politicus. Dat zulks wellicht gevolgen heeft voor ´s mans geestelijke gezondheid lijkt geen raar idee.  Hij heeft er evenwel niet van geleerd voorzichtig te zijn met het verketteren van tegenstanders.

 

Sterker nog, hij heeft die kennis misbruikt in zijn haatcampagne tegen Kaag. Iedere keer dat iemand zegt zich zorgen te maken over de bedreigingen richting Kaag, krijgen we te horen, dat Wilders toch veel erger bedreigd wordt. Of dat we het niet mogen hebben over Els Borst, want Pim Fortuin en Theo van Gogh waren de echte politieke slachtoffer.

 

En zo heeft de man, die al 20 jaar zijn kamerlidmaatschap louter inzet voor het racistisch hitsen tegen moslims, asielzoekers en andere migranten, zonder ook maar ooit een nuttige bijdrage te hebben geleverd aan het maatschappelijk debat, beveiligd op kosten van de belastingbetaler, Kaag slachtoffer gemaakt van zijn haat tegen alles wat afwijkt in land.

 

Heeft dit dan helemaal geen gevolgen? Niet zolang politici bang zijn voor de domrechtse achterban van Wilders. Voor de ontevreden kiezers, voor de ongehoorde burgers. Toch zijn het zijn collega´s en de media die hem het zwijgen kunnen opleggen. En dat zo langzamerhand ook zouden moeten doen. Zo niet, zal na Kaag een ander het slachtoffer worden van Wilders frustratie en haat. Een cordon sanitair is het minste wat ze kunnen doen.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten