zondag 2 april 2023

De rot in het land

 


Wie jaren geleden waarschuwde tegen het voortdurend gehak van rechts op links in een overwegend rechts georiënteerd land, werd niet echt serieus genomen. Dat vooral rechts, vergetend dat het eigenlijk al decennia aan de macht is, haat zaaide tegen links wilde er niet in. Want ´links kon er toch ook wat van´. Het verhaal van beide kanten dat allang geen stand meer zou mogen houden na alle aanslagen van door rechts geïnspireerde terroristen.

 

Wat ooit goedmoedig begon met Hans Wiegel die PvdA-er Joop den Uyl uitmaakte voor Sinterklaas, is door zijn opvolgers kwaadaardig omgezet in het succesvol betichten van linkse partijen van potverteren. Dat extreemrechts daar nog een schepje bovenop deed, door zo´n beetje alle problemen van het land te wijten aan links, versterkte de teloorgang van de linkerkant van het politieke spectrum.

 

Linkse partijen durfden niet hard genoeg stelling te nemen. En zo kan het dat te veel burgers in een welvarend land, ja een van de meest welvarende van Europa, uit veelal aangeprate, soms terechte onvrede op haat zaaiende partijen als PVV, FvD, JA21, BVNL  en BBB stemmen. Haat tegen buitenlanders, islam, wetenschap, media, eigenlijk tegen alles wat de aandacht van het eigen falen zou kunnen afleiden. 

 

Kapitale woonboerderijen op het Friese platteland worden inmiddels ontsierd door omgekeerde vlaggen. Hoezo onvrede, hoezo niet gehoord? Als er echt zoveel burgerlijke onvrede is over het beleid van de afgelopen decennia, waarom dan niet afgerekend met VVD en CDA als voornaamste veroorzakers en stemmen op linkse partijen die zich allang tegen dat beleid hebben gekeerd? Onwetendheid? Desinteresse? De media die wel erg volhardend zijn in het op het schild te hijsen van extreemrechtse nitwits, louter uit angst de stem van de bezorgde burger te missen?

 

Neem nu de bedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers, die zich uit angst hiervoor terugtrok als schrijver van een gedicht voor de Kinderboekenweek. Rondom klonk het van links tot rechts dat hier de vrijheid van schrijvers in het geding was. Wellicht, maar waarom de rol van extreemrechts in het haat zaaien tegen Lammers niet duidelijker benoemd? Bang voor de bezorgde burger?

 

Een symposium over de wolf wordt gekaapt door extreemrechtse wolvenhaters en moet worden afgeblazen. Vrouwen in de politiek moeten op hun tellen passen, want extreemrechts heeft het niet zo op vrouwen op belangrijke posities, zeker niet bij links geachte partijen. Dat D66 nu de meest gehate partij is in bruine kring, zou op de lachspieren moeten werken, als het niet onderdeel was van een strategie. Een strategie gericht op het tot zwijgen brengen van alles wat niet in het eigen gedachtengoed past. Gematigder politici laten nu al weten, niet alles meer te durven zeggen.

 

Oude verworvenheden uit verlichter tijden lopen gevaar. Zichzelf redelijk noemende mensen willen nog steeds met de ´bezorgde burger´ in gesprek, die hier kennelijk voor te porren is. Hou toch op, dat is helemaal niet de bedoeling. We staan erbij, kijken ernaar en te vaak stemmen we op de partijen die onderdeel zijn van die strategie. Er is geen Poetin nodig in Nederland. De rot zit er al in.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten