woensdag 27 november 2019

Ongehoord bezorgd



Moet je nu boos zijn over zo´n nieuwe omroep Ongehoord Nederland? Moet je eigenlijk de betreffende minister vragen dit initiatief niet te belonen met zendtijd wegens haatzaaien en het voornemen onzin te verkopen? Het zou allemaal kunnen, maar het zit er niet in.

In eerste instantie moet een mens hartelijk lachen om dit initiatief, zeker als hij de personen erachter in acht neemt. Mislukt kamerlid Ybeltje Berckmoes, oud-oorlogsverslaggever Arnold Karskens en ook al ooit journalist Joost Niemöller. Allen redelijk boven de zestig. Over Ybeltje valt niet veel meer te vertellen, dat ze over de toch warempel niet zo hoge drempel van het kamerlidmaatschap struikelde.

Karskens was ooit een gewaardeerd verslaggever van oorlogen. Daarbij heeft hij vermoedelijk een tik van de molen gekregen, want eenmaal terug radicaliseerde hij rap toen hij merkte dat zijn waarschuwingen voor een aanstaande burgeroorlog van ontevreden burgers en islamisering niet al te serieus werden genomen.

Hij is in de gewone media, de inmiddels door hem gehate mainstream media (MSM), niet meer te werk gesteld. Op Twitter is hij evenwel enorm actief. Daar spuwt hij zijn kritiek op de MSM en vooral de NPO. Daar houdt hij een zwartboek van bij. Joost heeft een gewoner journalistieke loopbaan en is ook niet meer gewenst in de MSM.

Op Twitter krijgen beiden veel bijval van lieden, die niet ophouden te vermelden dat ze allang geen kranten meer lezen, geen NOS-journaal meer kijken. Deze lieden zijn er trots op dat ze al hun kennis van de staat van de wereld van de sociale media vernemen. Dat ze heel vatbaar zijn voor complottheorieën van de firma’s list en bedrog zoals daar zijn FvD en PVV heeft daar wellicht mee te maken.

Is het erg dat er voor deze mensen nu een aparte omroep zou komen? Met waarschijnlijk een avondje per week onzin, zeuren over klimaatdrammers en andere flauwekul. En veel complottheorieën gepresenteerd door Joost.  Te lachen zal er veel zijn voor redelijk denkende mensen en zo nu en dan ook treurnis over zoveel apekool.

Helemaal onschuldig vermaak is het evenwel niet. Er zal voor de juristen menig schandaaltje te verhapstukken zijn bij de aangekondigde racistische prietpraat. Ergens lijkt het wel handig als dat allemaal op een avond per week langs komt. Er is echter een maar.

Uit de Verenigde Staten kennen we FOX, waar alles wat uiterst rechts is dan wel evangelisch de vooroordelen door laat voeden. De liefhebbers luisteren en kijken alleen naar FOX. Helaas zijn dat er in de VS heel veel, genoeg zelfs om een president te kiezen.

Nu is de VS natuurlijk een veredeld ontwikkelingsland en zijn we hier wel wijzer. Toch mag een mens er niet gerust op zijn, dat er behalve de 50.000 leden straks ook andere mensen met een extreemrechts profieltje (trekkertje en vlagjes van Nederland en Israël) gaan kijken. Die, mochten ze nog wel eens iets gedrukts lezen of nieuws op televisie kijken, dan definitief afscheid nemen van redelijker media. 

Ze hebben de wind een beetje mee in Nederland, eigenlijk in heel Europa. Dat is zorgelijk. Daarom moet je toch eigenlijk maar tegen een eigen omroep voor domrechts zijn. Er zijn wel andere komische programma´s. Misschien is het beter een alfabetiseringscursus op te zetten of een cursus onzinherkenning.

1 opmerking: