maandag 18 november 2019

Een lesje in democratie




Waar is het toch misgegaan in Nederland? Die vraag blijft een mens maar bezighouden. Zo van een afstand lijkt het een heel redelijk land met welvarende mensen. Allemaal toch redelijk onderwijs genoten tot en met op zijn minst toch middelbaar beroepsonderwijs. Dan lees je de reacties op een aardige burgemeester en verbaas je je.

Die arme burgervader Fred Veenstra van de gemeente Fryske Marren kwam heel bedachtzaam met het idee volgend jaar om tafel te gaan zitten met inwoners om het eens te hebben over de kleur van het hulpje van Sinterklaas. Potverdikkie, zal ie vandaag gedacht hebben nadat zijn idee in de Leeuwarder Courant was verschenen. Honderden reacties maar liefst op onder andere Facebook en weinig flatteus voor Veenstra.

Even de reacties doorbladerend kom je al snel tot de conclusie dat er onder de regeerders een merkwaardige opvatting heerst over democratie. De meeste scribenten houden het erop, dat er een meerderheid is voor het behoud van een zwarte piet en daarmee uit. Sommigen merken daarbij ook nog op, dat dit het kenmerk is van een democratie.

Aj, laat het de schrijvers van de Grondwet niet horen. Juist het rekening houden met een minderheid is een kenmerk van een democratie. Dan gaat het niet aan om te benadrukken dat het een minderheid van enkele procenten zou betreffen. Want dat doen de scribenten graag, even vaststellen dat het om slechts enkele – ook nog nieuwe Nederlanders – gaat.

Dat is niet alleen weinig democratisch. Hebben die mensen nu echt geen les gehad in de Grondwet en de betekenis van democratie? De vraag stellen is hem beantwoorden, ben ik bang. Nee, die lessen zijn er niet echt geweest, zeker niet in het mbo. Maar goed, ook zonder les in democratie kun je nog wel het zaadje van enige empathie oppikken. Dat zaadje is onder de reageerders kennelijk op rotsachtige bodem gevallen.

Want dat is toch wel het opvallende aan de honderden reacties. Het totale ontbreken van medemenselijkheid. Wie last heeft van de - wellicht niet zo geweldige - gewoonten van de meerderheid moet zich maar aanpassen of anders vertrekken naar het land van herkomst. Ook als de wieg in Nederland heeft gestaan. Alsof hier de meerderheid een vreselijk kwaad wordt aangedaan.

Uit de vele betogen in deze tijd van het jaar begrijp ik, dat het hier burgers betreft die nog enige tijd nodig hebben om aan alle snelle veranderingen te wennen. Pardon, hoe lang hebben ze dan nodig? En aan welke veranderingen dan dat het zo moeilijk is? Nou ja, globalisering en zo.

En dan mag je in de discussie niet het R-woord gebruiken, want dat vertraagt dat wennen aan veranderingen. Dan gooien die arme burgers de kont tegen de krib. Nogmaals, welke veranderingen dan? Dat minderheden niet meer dankbaar de kruimkes van ´s heren tafel eten, maar om een boterham vragen? Dat mogen ze kennelijk niet, dan worden die trage burgers boos.

Goed, ik zal het R-woord niet gebruiken en evenmin het F-woord. Maar eh, als mensen zo´n moeite hebben met minderheden die hun plaats opeisen, waarom hebben ze dan geen moeite met steun van bedenkelijke sujetten als daar zijn voetbalhooligans en Pegida-voormannen? Die eisen ook hun plaatsje in de discussie op. Of zijn dat geen minderheden? 

Je zou denken, dat alleen het feit dat de bruine kant van Nederland zich aan jouw kant schaart, voldoende is om enige afstand van het eigen standpunt te nemen. In Friesland kennelijk nog niet. Daar schaart men zich graag achter een blonde over het paard getilde actievoerster met een strafblad. Want ja, zij bedreigt onze status niet en die minderheden wel.

Want als ze hun plaatsje opeisen, kan dat betekenen dat de meerderheid misschien een stukje moet opschuiven. Een weldenkend mens met een beetje gevoel voor medemenselijkheid zal dat wel doen, wat het gaat om bijna niets. Maar ja, nu gaat het om piet, maar straks nemen ze ons kerst en paas af, las ik. Op zo´n moment geef ik het op. Blij dat ik vertrokken ben.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israƫl de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...