vrijdag 10 mei 2019

Pas op: pro-life komt eraan



Dat er in onzekere tijden een zekere hang naar behoudzucht ontstaat, dat is op zich niet ontdaan van een zekere logica. Je begrijpt het wel in landen die bijna af leken. Maar waarom die behoudzucht gepaard moet gaan met vrouwenhaat, dat is onbegrijpelijk en triest. Daarin past het wereldwijd groeiend verzet tegen abortus.
Na jaren van vooruitgang op het gebied van vrouwenrechten is er nu een groeiende tegenbeweging. In Nederland is die vooral te vinden onder de aanhang van Forum voor Democratie. Leider Thierry Baudet uit in onbewaakte ogenblikken even belachelijke als gevaarlijke ideëen over vrouwen.
In Brazilië is met Bolsonaro evenwel een president gekozen, die op dat gebied de kroon spant. En natuurlijk is de VS een aanjager van deze beweging met Trump voorop. Ultraconservatisme noemt men het nu, omdat extreemrechts zo versleten klinkt. Maar eerlijk gezegd past vrouwenhaat niet erg bij conservatief denken, maar wel goed bij fascisme.
Onderzoekt alles en behoudt het goede luidt een oud gezegde, dat in de conservatieve wereld bekend moet zijn. Helaas is het moderne conservatisme (klinkt toch als paradox) vergeten dat met het badwater het kind kan worden weggegooid. Dus klinkt er de leuze dat de vrouwen dienen te baren om de horde buitenlanders te overvleugelen. In Afrika liever niet overigens.
In de VS en Brazilië heeft de conservatieve beweging van het verbieden van abortus een speerpunt gemaakt. Maar die landen zijn zeker nog niet af. Helaas groeit in ontwikkelder landen de anti-abortus beweging eveneens. 
Geradicaliseerde christenen, geïnspireerd en gesteund door de evangelische broeders uit de VS, worden voortdurend aggresiever in hun strijd tegen abortus. Dat hun standpunt, dat de mens het van god gegeven leven niet mag beëindigen en dat abortus gelijk staat aan moord, zich moeilijk verhoudt tot de grote aanhang binnen de bio-industrie en ook de doodstraf niet wordt afgewezen, is kennelijk geen bezwaar.
Tot nu toe is in de misogyne flauwekul van Thierry abortus nog niet doorgedrongen. Ja, vrouwen als wandelende baarmoeders het mag allemaal gezegd, maar openlijk tegen abortus ageren kan zich tegen je keren. Dat hebben we in Spanje gezien waar de conservatieve Partido Popular hiervoor zwaar werd afgestraft. En de katholieke Spaanse soortgenoten van de FVD kregen slechts 10 procent van de stemmen. Te veel, maar minder dan in de rest van Europa.
Toch lijkt het slechts een kwestie van tijd aleer ook in Nederland de FvD zich het standpunt van de pro-life beweging toeëigent. Want het past keurig in het gedachtengoed van terugdringen van vrouwenrechten. De boze witte man die zich gepasseerd voelt door de geëmancipeerde vrouw zal het alleen maar toejuichen.
En religie mag dan op de terugtocht zijn in Nederland, veel van de overblijvende gelovigen stappen over van traditionele kerken naar evangelische gemeenschappen. En die gemeenschappen staan onder invloed van de VS-evangelicals. Die deinzen er niet voor terug om Trump als door god gezonden profeet te zien. Ach, dan is steun voor Thierry nog zo gek niet eens. En is het wachten op een tirade tegen abortus voor witte vrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten