zaterdag 8 september 2018

Kiezen voor het slechte is irrationeel


Wat bezielt mensen om slecht te zijn? Die vraag bekruipt me meer en meer. Het is niet puur egoïsme, het is geen ideologie. Dan zou er een zeker rationele beweegreden achter kunnen zitten. Nee, wat nu in de wereld gebeurt wordt niet meer ingegeven door ratio.
Obama heeft gelijk, Trump is slechts het symptoom. Rutte is niet de oorzaak van de hardvochtigheid van dit kabinetsbeleid. Of de oorzaak van de radicalisering van rechts. Het is iedere keer weer de verkeerde keuze als het zo eenvoudig is het goede te kiezen.
Hoever dat is doorgedrongen mag blijken uit de reacties op sociale media als het gaat om gewoon goede zaken. Natuurlijk kun je zeggen het is Twitter maar, mensen straffen de VVD niet af op de slechtheid die er overheerst. Het blijft de grootste partij van Nederland. Ze verlaten de wat dommige PVV en kiezen voor de intrinsiek slechte FvD.
Nederland lijkt inderdaad steeds meer op de Verenigde Staten. De ongelijkheid is het grootst na de VS. Wie Michael Moores “Where to invade next’’  bekijkt, bekruipt dat nare gevoel, dat Nederland terecht wordt overgeslagen als goed voorbeeld hoe het beter kan.
Nogmaals het is niet iets ideologisch of je moet slechtheid ideologisch bepaald noemen. Rechts of links kennen beide het goede, zijn beide op ratio gebaseerde ideologieën. En toch zie op rechts die neiging tot het kwade. Ook zie je het achterover leunen van politici die het daar niet mee eens zijn, maar er het zwijgen toe doen uit angst voor hun baantje.
Onschuldige kinderen hun toekomstperspectief afnemen is niet iets liberaals. Dat is kwaad in zijn zuiverste vorm. En toch vindt dit kabinet steun binnen de VVD. Wat bezielt deze mensen? Zelfs electoraal is het niet interessant gezien de landelijke ophef.
Multinationals miljarden besparen is niet iets liberaals, zeker niet ten koste van kleinere ondernemingen. Banken de hand boven het hoofd houden is niet liberaal, maar gewoon dom en een nieuwe financiële crisis uitlokkend. Maar het daarop verwaarlozen van de publieke sector is niet alleen maar dom, het is kiezen voor het slechte. En toch is dat gebeurd.
Als politici kiezen voor het slecht verliest een mens de hoop. Zeker als ze daarop niet worden afgestraft bij verkiezingen. Dat is het meest kwalijke en maakt mensen gewild of ongewild medeschuldig. Wie wil er nog wonen in zo’n land.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten