woensdag 9 december 2015

Dat D66 toch



Er was ooit een partij, die speciaal werd opgericht uit onvrede  met het bestaande politieke systeem. Het was 1966 en de hele wereld riep om verandering. Een nieuwe democratie dus, of wel D66. We zijn nu bijna vijftig jaar verder en de revolutionaire partij is verworden tot een vage kopie van. Ja van wat eigenlijk?

Gisteren mocht D66-leider Alexander Pechtold nog eens vertellen, hoe knap hij het belastingplan had weten om te buigen in de D66-richting. Meer banen vooral. Eerst maar eens 35.000. Nu weet ik wel, iedere baan is meegenomen maar op een geschatte 1,5 miljoen en volgens nieuwe normen vastgestelde 625.000 werklozen zet het niet veel zoden aan de dijk.

Erger is natuurlijk dat het fictieve banen zijn. Het komt uit de koker van het CPB. Als je de lasten verlicht, arbeid goedkoper maakt en zo, dan krijg je er meteen zoveel banen voor terug. Want die banen zijn er immers wel, alleen moeten werknemers wat goedkoper worden en zeker niet gestimuleerd door ook nog eens uitkeringsgerechtigden een extraatje te geven.

Is D66 de enige partij die nog heilig geloofd in de rekensommetjes van het CPB? Oh nee, het kabinet ook nog. En dan was er ook nog iets met het recht van gemeenten om belasting te heffen. Logisch toch, meer macht naar gemeenten, dan ook meer geld. De rijksbelasting kan dan omlaag, nog meer banen is berekend.

Je wordt er bijkans moedeloos van. Het zijn toch potdorie allemaal redelijk opgeleide mensen daar in de Tweede Kamer en in D66 als partij van de jonge hoog opgeleiden nog eens extra. En maar blijven hameren op fictieve banen uit de koker van het CPB. Keer op keer worden die rekensommetjes onderuit geschoffeld vanwege de eraan ten grondslag liggende volledige (onmogelijke) werkgelegenheid.

De politiek blijft trots roepen dat bij zo’n beetje elk plan banen gecreëerd worden. Wacht maar tot straks de verkiezingsprogramma’s worden doorgerekend. Als kinderen zo blij zullen de partijen zijn, wier programma’s de meeste banen opleveren – volgens het CPB dan.

De partijen in de kamer die het zelf belasting heffen door gemeenten niet zien zitten, geloven dat een volgend kabinet het snel zal vergeten, dus doen ze niet zo moeilijk. Pechtolds antwoord: ,,Ach, vaker is gezegd dat plannen niet uitkomen. Met de AOW hebben we ook gelijk gekregen.’’

Tja, waar je maar trots op mag zijn. Duizenden werklozen meer door verhoging van de AOW-leeftijd, sowieso door de afschaffing van de vut. Niemand wil het horen, maar inmiddels blijken ook jongeren niet meer zo gelukkig met het vooruitzicht tot hun zeventigste te moeten werken. Zeker niet met al die sappelende oudere werklozen in de kaartenbak. Kort van memorie die Pechtold.


Zelfs nu nog roept Pechtold dat de 5 miljard lasten verlichting beter besteed zou zijn aan verlaging van de staatsschuld. Hardleers mannetje, want alom wordt de bezuinigingsretoriek minder en het geloof in het succes van de bezuinigingen is tanende. De ECB blijft geld in de economie pompen, geld uit het niets. Arme oprichters van D66, Hans van Mierlo moet zich in zijn graf omdraaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israël de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...