vrijdag 21 augustus 2015

Dagen van de frisse geest



De wisseling van de seizoenen wonend aan een fietspad heeft een bijzonder karakter. Het schoot me te binnen toen ik me ergerde aan NOS-beelden van beginnende scholen. Dat een cameraman een beetje geilt op jonge meisjesbillen, mij best. Maar dat hoeft heel Nederland toch niet te zien.

Toch begrijp ik het ook wel weer een beetje. Na een zomer waarin het beeld voor onze deur bepaald wordt door nogal grijzige typen op elektro-bikes, is het nu weer tijd voor de schoolgaande jeugd. Eerlijk is eerlijk, het is een hele verbetering. In plaats van het nasale geneuzel van passerende oude zielen, frisse jonge stemmen.

En de onderwerpen verschillen nogal. Natuurlijk kijken de jonge meisjes en jongens wel naar de omgeving. Ze nemen het evenwel voor kennisgeving aan. Zo boeiend is het raaigras niet. Nee, zij hebben zoveel om over te praten. Vol verwondering over de mensenwereld om hen heen en op school.

Dat is een heel verschil met het soort opmerkingen, dat er weer een mooie kuilbult ligt bij de boer verderop. Of dat het hier nu met mooi weer wel mooi wonen is, maar wacht maar tot het herfst wordt. Of dat het kennelijk mogelijk is hier met auto’s te komen, getuige het feit dat er bij de meeste huizen auto’s staan.

Het zal de jongeren die nu naar de nieuwe frisse wereld van de school fietsen worst zijn. Ze keuvelen heel wat af. Daar niet van. Maar niet op die nasale wat zeurderige toon waar de oudere Friezen bekend om staan. Het zijn die frisse stemmen die een mens vrolijk maken.

Nog niet bedorven door de omgeving en zich absoluut geen zorgen makend om de wereld en wat er niet allemaal passeert. Je kunt je niet voorstellen dat er uit die jonge meisjesmonden opmerkingen komen, als eentje die ik onlangs voorbij zag komen op Facebook : Zwarte Piet is zwart, een smurf is blauw, wie dat niet snapt, hoort hier niet.

Daar houden de jonge hoofdjes zich helemaal niet mee bezig. Evenmin met een cameraman die inzoomt op hun korte broekjes en de regie van het NOS-journaal die dat laat passeren. Oh, lieve onschuld, daar krijgt je toch geen zondige gedachten bij. Alleen maar hoopvolle. Je zou de onschuldige vrolijkheid bijna overnemen.

Zouden die meisjes over dertig, veertig jaar ook zo zeurderig voorbij fietsen en niets meer te vertellen hebben, dan het luidkeels verkondigen van wat de ander ook wel ziet? De realiteit gebiedt hier enige zorg over te hebben. Aan de andere kant weet je ook wel dat deze meisjes op weg zijn naar het voortgezet onderwijs.

Als ze wat in hun mars hebben, zullen ze over een jaar of zes richting universiteit gaan. Weg van de benepenheid van het platteland. En geen haar op hun hoofd die erover zal denken om weer terug te keren. Alleen de langzaam tot zeurpieten verzurende minder begaafden blijven achter.


Zover gaan je gedachten op een warme augustuszomermiddag. Was het altijd maar zomer, dan zouden zelfs de domsten niet vervallen tot zure nassaal neuzelende latent ontevredenen. Laten we in plaats van praten over rokjesdag, de warme dagen bij het begin van het schooljaar uitroepen tot de dagen van frisse geesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten