zondag 26 juli 2015

Sombere gedachten in een idyllisch plaatsje













Nu in deze barre tijden ter rechterzijde van het politieke spectrum weer stemmen opgaan om de klimaatopwarming tegen te gaan met meer kernenergie is een kort reisje naar Noord-Frankrijk de moeite waard. Niet dat kernenergie nu zo verschrikkelijk verkeerd is, hetgeen ze in Frankrijk nu een keer niet vinden. En moderne centrales relatief uitblinken in veiligheid. Het probleem van de eindige fossiele brandstoffen wordt er niet mee opgelost.

Op amper een halve dag reizen vinden we al een van de eerste Franse centrales aan de kust van Haut Normandie. Een beetje sneaky  achter de prachtige krijtrotsen tussen Dieppe en Le Havre ligt daar de Penly centrale, vlakbij de schitterende baai bij Saint Martin de la Campagne. Het is een relatief nieuwe centrale uit 1990 met op een klein akkevietje in 2012 na schoon verleden.

Dit gebied kent een roemruchte historie uit de vorige eeuw. Hier was het dat de Engelse dichter Oscar Wilde zijn toevlucht zocht na zijn gevangenisstraf wegens homoseksualiteit en er de prachtige ’Ballade van Reading Gaol’ schreef. In juli 1940 brachten kleine Duitse torpedolanceerboten de pakketboot Meknes tot zinken. Aan boord waren 1300 Franse mariniers op weg naar het veilige Groot-BrittanniĆ«, waarvan er 420 omkwamen.

In 1942 was het strandje van Saint Martin het tafereel van een eerste poging van Canadees-Britse troepen het bezette Europa binnen te komen. De bedoeling was een zwaar Duits geschut onschadelijk te maken. Helaas werden de geallieerden ontdekt door een Duits patrouille schip. Tientallen doden waren het gevolg. Toch kwam een kleine compagnie dichtbij het doel en keerde ook nog eens veilig terug. Naar verluidt zouden de geallieerden van de gebeurtenissen hebben geleerd voor de echte invasie in 1944.

Niets herinnert meer aan deze tragische gebeurtenissen op het idyllische strandje, waar heel wat lijken aangespoeld moeten zijn.  De bewoners liggen er niet wakker van de centrale aan de buitenkant van de kliffen. In 2012 was er een klein brandje en lekte er wat radioactief water weg. Volgens de Franse zonder de zee te bereiken. Waar nu op een warme dag menigeen de verfrissende golven trotseert met zicht op de centrale.



Toch, met zo’n historie een kerncentrale op deze plaats bouwen lijkt bijna de duivel verzoeken. De gemeentelijke camping van het nabij gelegen Berneval-le-Grand ook al zo idyllisch gelegen is immer druk bezocht. Toch denk je wel eens na, als je op de badhokdeuren het evacuatieplan in geval van een aardverschuiving en technologische rampen kunt vinden. En als je dan ook nog hoort dat je eigenlijk geen foto’s mag maken van de centrale, kijk je toch anders naar de veilige windmolens even verderop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten