vrijdag 19 februari 2016

Vaarwel voor Britten en Turken




Het is geen nieuws dat de Europese Unie allerminst zeker is van haar voortbestaan op lange termijn. Van te veel kanten wordt er momenteel geknaagd aan de wortels. Na de eurocrisis, een voortdurend democratisch tekort zijn het nu de vluchtelingencrisis met daaraan gekoppeld de Turkse kwestie en het perfide Albion die de eensgezindheid van de EU belagen.

Vanuit het Westen en het Oosten bedreigd zou je nu over de EU kunnen zeggen. Maar anders dan de eurocrisis is het probleem van de Britten oplosbaar, zonder de EU onderuit te halen. Het heeft indertijd al te veel gekost de Britten erbij te halen. Later wellicht nog meer, zoals een vakbondsbestuurder het ooit zei:

,,Toen het Verenigd Koninkrijk bij Europa kwam koesterden we de gedachte dat het harde kapitalisme van aldaar door de EU verzacht zou worden. Het omgekeerde gebeurde. Het harde Angelsaksische liberalisme overwon het Rijnlands model zonder al te veel strijd. Het was of ondernemers er op hadden zitten te wachten.’’

Wanneer we nu afscheid zouden nemen, zou dat wel eens een ‘blessing in disguise’  kunnen zijn. Want weer eisen de Britten dingen, die we niet zouden moeten willen. Het uit de wind houden van de banken in het VK bijvoorbeeld. Voor minder sociale zekerheid voor nieuwkomers gedurende een startfase valt best iets te zeggen, maar bij de Britten zit er altijd meer achter.

Dat het verlies van het VK zo’n verzwakking van de EU zou zijn, is nog maar de vraag, evenals de gedachte dat het de wind in de zeilen zou geven van rechts-populistische partijen in andere lidstaten. Ook hier zou een terugdringen van het harde Angelsaksische kapitalisme juist het omgekeerde kunnen bewerkstelligen.

Dat de vluchtelingencrisis Europa doet kraken is een moeilijker geval. Vooral waar de EU de hoop heeft gericht op Turkije. Welk Turkije men hierbij in gedachte heeft is vooralsnog een raadsel. Het Turkije dat decennia geleden de belofte van een verlicht Europees land in zich had, dat slechts een kleine duwtje nodig had om volwaardig lid van de EU te worden?

De werkelijkheid is dat het land weg is gezakt in het moeras van bedrog der AK-Partij. Een partij die in het begin nog wel eens vergeleken werd met de christendemocratische partijen in West-Europa. Een mooi rad is die begripvolle Turken en Europeanen voor ogen gedraaid. Het is inmiddels een partij met dictatoriale trekjes, die slechts een islamitisch groot Turkije voorstaat.

Een land dat op de drempel van een nieuwe genocide staat terwijl de vorige van een eeuw geleden nog niet eens heeft erkend. Een land dat de strijd tegen de Islamitische Staat voortdurend traineert en de belangrijkste bondgenoot, de Koerden, te vuur en te zwaard bestrijdt. Met een president Erdogan, die in de eerste leugen niet is gestikt. Die het presteert de Navo in de problemen te brengen door een Russische straaljager neer te schieten.

Wellicht dat we hier het zelfde recept als tegen de onwillige Britten kunnen toepassen. Eerlijk gezegd hebben we Turkije niet nodig om de vluchtelingencrisis in te dammen. Naar het zich nu laat aanzien, zal Turkije eerder een nieuwe stroom op gang brengen. Laat het land zijn eigen boontjes doppen.

Er is een complicatie en dat is het Turkse Navo-lidmaatschap. Met zo’n onbetrouwbaar heerschap als Erdogan is dat een gevaarlijke situatie. Als hij feitelijk de strijd aanbindt met de Koerden in Syrïe en de Russen voor de voeten gaat lopen, zou dat wel eens het lont in een wereldwijd kruitvat kunnen zijn.

Turkije uit de Navo is de enige oplossing. De Amerikanen zullen dit niet zien zitten als de meest zuid-oostelijke bondgenoot, maar wat is dat waard moet de vraag zijn. Een bondgenoot die hun strijd dwarsboomt en hen in een gevaarlijk spel betrekt. Daar moet een mouw aan te passen zijn. Er zijn inmiddels andere landen dichterbij Boris de Boef, die Navo-lid zijn. We kunnen zonder Turkije en ook dit zou wel eens een ommekeer kunnen zijn en vrede dichterbij kunnen brengen.


We hebben een andere bril nodig dat is alles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israël de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...