dinsdag 19 april 2016

Altijd weer die haat van rechts



De afgelopen decennia was er in Zuid-Amerika warempel een hoopgevende trend waar te nemen. Na een lange periode van het spelen van rechtse regimes in de achtertuin van grote oom Noord-Amerika kwamen binnen korte tijd sociaaldemocraten en socialisten aan de macht in een aantal belangrijke landen, zoals Brazilië en Venezuela.

De Verenigde Staten, wijzer geworden, grepen niet in en het ging de nieuwe socialere landen voor de wind. Venezuela gebruikt de olie om de arme bevolking te verheffen en Brazilië kreeg de economie overeind. Helaas ging het in Venezuela rap mis door de megalomane Chavez en diens zo mogelijk nog onbetrouwbaarder opvolger Maduro.

Desondanks heeft de arme bevolking het aanzienlijk beter gekregen. Waar in vroeger jaren rechts ongetwijfeld de nieuwe regeringen gesaboteerd zou hebben met hulp van de VS, moest het nu machteloos toezien hoe de staatsinkomsten eerlijker verdeeld werden. De haat tegen al wat links is – toch al een typisch trekje van rechtse politici, zie hier Wilders die daarin heel ver gaat - groeide evenredig met de groei van de welvaart van de arme bevolking.

Brazilië daarentegen wist veertien jaar lang Latijns-Amerika een nieuwe rol te geven in de opkomende economieën verenigd onder de verzamelnaam Bric (Brazilië, India, China). Tandenknarsend moesten rechtse Brazilianen dit succes aanzien. Maar omdat ze er ook van konden profiteren kregen ze geen grote massa’s op de been.

Het wachten was op economisch slechtere tijden, die ongetwijfeld zouden komen. Dat is nu een keer een van de weinige economische wetmatigheden die wel klopt. Bovendien zijn ook linkse politici geen heiligen en werd de endemische corruptie zeker niet minder. Ex-president Lula kan zijn handen niet in onschuld wassen. Ook in de snoeppot van staatsoliebedrijf Petrobras gezeten.

Van de huidige president Dilma Rousseff kan dit niet worden gezegd. Ze lijkt een witte raaf in het Braziliaanse politieke landschap en toch moet ze het veld ruimen. Een meerderheid van het parlement heeft een afzettingsprocedure afgedwongen op zeer twijfelachtige gronden. Op straat protesteerde de betere klasse in Braziliaanse kleuren uitgedost.

Ook hier weer die immense haat tegen het linkse regiem. Gillend, bijna klaarkomend op hun woede klagen ze de corruptie aan en helpen een waarschijnlijk nog veel corrupter en onbetrouwbaarder president in het zadel. Wanhopig zie je de aanhangers van Rousseff nog de straat opgaan. Ze missen evenwel de immense haat, die haar tegenstanders als xtc voorwaarts drijft.

Tot nu toe is er internationaal weinig steun voor Rousseff, ook niet van links Europa. De situatie is ook onduidelijk. Wat wij te zien krijgen op televisie is volstrekt onduidelijk. Ook de kranten bieden geen uitkomst. Men blijft steken in de corruptie binnen de regerende arbeiderspartij. En vergeet die in de kringen van tegenstanders te benoemen. De woedende menigte op straat zet de media op het verkeerde been. En men durft geen mening te geven. Dat is doorgaans in een beginstadium van een ontwikkeling ook wel goed, maar nu wordt duidelijk dat hier een door haat gedreven stiekeme staatsgreep plaats heeft. Benoem het dan ook maar. Maar wie moet dat doen?


Tja, welk medium heeft nog gedreven correspondenten in vaste dienst in die contreien? Het zijn allemaal freelancers, die het grote publiek moeten bedienen om nog wat te verdienen. Daarin past weinig duiding noch stellingname. Laat dan de beelden op de televisie maar spreken. Kijk goed naar de van haat vertrokken gezichten en zie de wanhoop in de gezichten van mensen die het eindelijk iets beter hebben gekregen en dit nu in gevaar zien komen. Dan heb je geen duiding meer nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israël de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...