maandag 11 november 2024

Hoe Israël de media op het verkeerde been zet

 



Op de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, lijkt een lichte waarschuwing wel op zijn plaats: Zorg er in ieder geval voor dat de traditionele media betrouwbaar blijven.

 

De afgelopen dagen stond de mediawereld even op zijn kop. Waar we doorgaans voor de werkelijkheid het beste bij de traditionele media terecht kunnen, was dat na de rellen rond de wedstrijd Ajax Maccabi Tel Aviv anders. Het Journaal en diverse kranten verkondigden een volstrekt andere visie op de werkelijkheid dan de sociale media.

 

De dagen voorafgaand aan de wedstrijd gonsde het op X van de berichten, dat de hooligans van Maccabi de binnenstad terroriseerden. Ze trokken Palestijnse vlaggen van huizen, bedreigden bewoners van de hoofdstad en gooiden stenen naar huizen met zichtbare steun voor de Palestijnse zaak. 

 

Ook op X werd er gewezen naar Israëlische kranten, die melden dat er Mossad-personeel mee was gereisd. Plus dat er een flink aantal IDF-soldaten onder de hooligans waren. Tevergeefs zocht ik een bevestiging hiervan in de kranten. Het NOS-journaal zweeg in alle talen.

 

Gezien wat de sociale media al een aantal dagen meldden, was het niet zo raar dat het die donderdagavond misging. Op X was redelijk te volgen hoe de vork in de steel zat. Het NOS-Journaal toonde een volstrekt andere werkelijkheid. Louter ´pro-Palestijnse relschoppers´ die onschuldige ´fans´ van Maccabi achtervolgden. 

 

Ze waren ´op Jodenjacht´. Marokkaanse taxichauffeurs – niet van TCA meldde men – hadden de ´fans´ omcirkeld voor het Casino en mepten erop los, aldus de NOS. Jonge Marokkanen op scooters achtervolgden en mishandelden hen.  

 

Het werd een ´gitzwarte nacht´ en de volgende dag wisten de kranten online dezelfde werkelijkheid te zien als de NOS. Maar hé, dat was raar, op X zagen we rellende Maccabi-fans. Die zongen racistische liederen en wensten Arabieren dood. Ze dreven de spot met de vele doden in Gaza. Niets daarover op het Journaal. Ook niet over de vernielde taxi. Evenmin op de online-krantenpagina´s.

 

Antisemitisme dus, en politici van rechts tot links, met uitzondering van de PvdD en Denk, gingen voluit op dat orgel. Het werd een nationale en internationale rel. Overal sprongen traditionele media in op wat hun collega´s in Nederland meldden. Alleen in Spanje was er toch wel verontwaardiging dat de Maccabi-fans het nodig hadden gevonden de minuut stilte voor de slachtoffers van de klimaatramp in Valencia te verstoren. En Aljazeera niet te vergeten, die in deze kwestie toch een uitstekend medium blijkt. 

 

De rest mag bekend zijn. Dankzij een jonge vliegende reporter en een filmende journaliste kreeg het provocerende gedrag van de Maccabi-hooligans eindelijk aandacht. De kranten in Nederland bleken zaterdag in de papieren versie al iets meer bereid beide kanten aan het woord te laten, zij het aarzelend. De NOS hield vol en deed er nog een schepje bovenop.

 

In de kwestie rond de Israëlische genocide in Gaza laten sommige traditionele media het een beetje afweten. Men is toch wat geneigd Israël uit de wind te houden. De vraag die nu toch opkomt, is of de traditionele media het vertrouwen dat ze nog genoten niet ernstig hebben geschaad. Juist bij die groep, die de NPO en de kranten nog altijd als betrouwbaar zagen.

 

Je hoeft geen helderziende te zijn, wat er gebeurt als de kranten volgend jaar een stuk duurder worden. Maar wat dan? Moeten ook redelijk denkende mensen hun nieuws van de sociale media halen? Als ook de krant niet meer te vertrouwen is, wat dan? Israël richt zo nog veel meer schade aan in de wereld, dan alleen maar Trump aan de macht brengen.  

Hoe Israël de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...