maandag 27 oktober 2014

Nieuwsuur in de fout



Dat Nieuwsuur hoor en wederhoor toepast is vanzelfsprekend. Soms is iets zo helder dat zulks amper nodig is, maar goed, je wilt ook een ander geluid laten horen. Dan ga je op zoek naar een gezaghebbend persoon en laat die aan het woord. Links of rechts, maakt niet uit, maar wel fatsoenlijk. Sinds vanavond mogen we dit laatste in twijfel trekken.

Het is een gegeven dat we een Raad van Europa hebben. Een orgaan in 1949 opgericht om de burger bescherming te bieden, ook tegen de eigen overheid. En de democratie in Europa te beschermen. Die Raad dreigt nu een uitspraak te doen over het Nederlandse asielbeleid die tegen het zere been van staatssecretaris Fred Teeven is.

Uitgeprocedeerde asielzoekers behoren menselijk behandeld te worden. Dus als ze niet terug kunnen naar hun land van herkomst om welke reden dan ook, dient Nederland ze in ieder geval onderdak en voeding te verschaffen. Een simpel geval van medemenselijkheid zou je zeggen. Als de Raad van Europa dat zegt, zit Teeven fout. Geen nieuws, maar vooruit.

Teeven zegt de uitspraak naast zich neer te zullen leggen. Dat kan, maar dan heeft Nederland wel een behoorlijk imagoprobleem in en buiten Europa. Dat heeft Nieuwsuur haarfijn uitgelegd. Lijkt me voldoende. Beide partijen aan het woord, klaar. Nee dus.

De nieuwsrubriek van de publieke omroep gaat op zoek naar een tegengeluid. Moeilijk te vinden buiten het kabinet. Nee, plots is er een heel nieuw gezicht, voor de gewone kijker zeker, en een naam die hij nooit eerder heeft gehoord: Joshua Livestro (rechtse christen, islambasher, freelancer bij de Telegraaf, ooit adviseur van Sarah Palin en ontslagen columnist van Buitenhof) van de opiniesite Jalta.

Wat zegt u, de opiniesite Jalta? Nooit van gehoord zal de kijker denken, maar als Nieuwsuur zo iemand aan het woord laat om iets van meerdere kanten te belichten zal het wel goed zijn. Dat is het niet. Laten we daar maar meteen duidelijk in zijn. Jalta is geen bekende opiniesite en bovendien sinds wanneer voert een nieuwsrubriek een opiniesite op als gezaghebbend?

Jalta is er nog maar pas. Het is het vehikel van Livestro en Annabel Naninga (islambasher, voorheen GeenStijl) , bekende namen uit wat we voorzichtig de niet zo heel frisse rechtse hoek zullen noemen. Om hen heen zien we namen als Bart Spruijt, Bart Schut, namen die we ook kennen van van de obscure veelal extreem-rechtse weblog DeDagelijkseStandaard (oprichter Livestro). Ook Frits Bolkestein prijkt op de lijst. Hoe hij over immigranten denkt weten we, maar we hadden nog een greintje hoop dat hij tot het fatsoenlijk deel van de politiek behoorde. Ook Leon de Winter heeft er een plekje gevonden.

Wat iemand als Livestro in een fatsoenlijke nieuwsrubriek doet, is een raadsel. Als hij iets zinnigs te berde zou brengen, was er heel misschien nog iets van de begrijpen. Maar de man begint onmiddellijk te raaskallen. ,,De Raad van Europa kan zo iedereen die daar om vraagt recht geven op onderdak en voedsel’’, roept de rechtse rakker.

Nonsens, het gaat hier om een specifieke groep. Uitgeprocedeerde asielzoekers, die veelal zonder geldige papieren, op straat komen. Het zijn mensen die ooit uit hun land van herkomst zijn gevlucht en hier niet de open armen vonden, die ze hadden verwacht. Of de procedure correct is geweest is in dit geval niet aan de orde. Wel dat er voor deze mensen geen weg terug is noch een weg vooruit.


Onzin dus om te zeggen, dat de Raad van Europa wil dat Nederland maar voor iedereen onderdak en voedsel moet verschaffen. Livestro kreeg geen weerwoord. Onderwerp afgesloten en de kijker in verwarring achtergebleven. En Jalta.nl lijkt zo in een klap respectabel en gezaghebbend. Over de taak van de publieke omroep gesproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten