dinsdag 14 oktober 2014

In de greep van rabiate racisten


Ach, is het nog maar oktober, de wereld staat in brand en Nederland discussieert over Zwarte Piet. Het heeft iets treurigs, dat we hier nog over moeten praten en de wijze waarop stemt bepaald niet tot een positieve kijk op de samenleving.

Het had allemaal zo gemakkelijk geregeld kunnen worden, nadat kunstenaar Quinsy Gario door  een stel flikken in elkaar werd gemept omdat hij protesteerde tegen het verschijnsel Zwarte Piet. Een excuus en eens serieus nadenken of Quinsy een punt heeft. Het lijkt onmogelijk in dit hysterische land.

In een fatsoenlijke samenleving hadden mensen zich afgevraagd waarom sommige gekleurde mensen zich storen aan het verschijnsel van een Zwarte Piet. En als dan de uitkomst is dat ze zich er ongemakkelijk door voelen en hun kinderen erop school mee gepest worden, zou de conclusie moeten zijn: wat kunnen we eraan doen?

Premier Rutte had zich er met een andere lach kunnen afmaken en met het kabinet even kunnen palaveren. Dan een weekje later terugkomen met het besluit dat Piet voortaan elke kleur mag hebben, behalve zwart. Gekleurde medelanders moeten tenslotte ook meedoen met zo’n oude traditie zonder nare gevoelens.

De kinderen zouden er helemaal niet raar van opkijken en ouders zouden het bij nader inzien misschien wel leuk vinden al die vrolijker gekleurde pieten. In een normale samenleving zou het zo geregeld worden. Zaak afgedaan, traditie bewaard gebleven, iedereen behalve enkele schreeuwers  tevreden. Zo gemakkelijk.

Helaas ziet Tokkie-Nederland het anders. ,,Een frontale aanval op de Nederlandse cultuur’’, orgelde afvallige PVV-tokkie Joram van Klaveren bij Pauw. Volstrekte onzin had Jeroen Pauw moeten zeggen, maar die kwam niet verder dan de wat flauwe opmerking dat een maatschappijleraar doorgaans niet rechts is. Nooit gehoord van die andere maatschappijleraar Janmaat?

Quinsy krijgt een lading bedreigende en racistische bagger over zich heen, waar een normaal mens geen pap van lust. Kennelijk heeft hij een gevoelig punt geraakt. Nederlanders mogen graag wat grinniken om karikaturen met dikke lippen, platte neuzen en ringen in de oren. Dat is helemaal geen racisme, toch? Nog een geluk dat gekleurde medemensen niet allemaal moslim zijn, anders was het hek helemaal van de dam.

Naar elkaar luisteren is er niet meer bij. De liefhebbers van Zwarte Piet komen met zoveel rabiate onzin aan, dat er geen redelijk debat meer te voeren is. Zelfs doorgaans verstandige mensen bezondigen zich aan het gezeur over de traditie van zwart. Helaas hebben we geen fatsoenlijk kabinet dat het aandurft de zaak even in een namiddag te regelen en de samenleving met een fait accompli te confronteren.

Nee, de bewindslieden hangen de huig liever in de electorale wind en gooien zelfs olie op het vuur met het ridiculiseren van de discussie. En er klinkt geroep over de tirannie van de gekwetste minderheid. Toe maar weer. Het is meer een razende groep racisten die het land in de greep houdt.

Zullen we er maar over zwijgen en Zwarte Piet stilletjes afvoeren. Dan kunnen we het weer over andere zaken hebben, zoals een nieuwe recessie ten gevolge van het gevoerde bezuinigingsbeleid, de aanpak van de financiƫle sector, oorlog in het Midden-Oosten en de bestrijding van ebola. En 5 december hebben we dan ons mooie gekleurde Sinterklaasfeest om even bij te komen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten