zondag 26 oktober 2014

De primeur van de NPO



Tjonge had de NPO zo maar een primeur. Nederlandse Koerd Dosky vertelde, dacht dat camera uit was, dat de Koerden geen gevangenen maken onder IS-strijders. Ze knalden ze meteen af. En dat was niet alles. Zo bleken Koerden ook nog eens een dorp helemaal met de grond gelijk te hebben gemaakt uit wraak. Er waren Koerdische strijders geëxecuteerd, vandaar.

Maar hoe de NPO het ook opblies, het wil maar geen echte rel worden. De Koerdische ambassadeur bij de EU ontkende glashard. En ook kwam er een VN-dame vertellen dat het een oorlogsmisdaad is burgers te straffen zonder dat hier een militair-strategisch belang bij is. Dus een dorp geheel opblazen is een oorlogsmisdaad.

Ja, het is ernstig. En het is oorlog. Maar eh, het valt wat in het niet bij de wreedheden van de IS. Nu we het er toch over hebben, als het straffen van burgers door het platbranden van huizen vanwege euveldaden van een van de bewoners een oorlogsmisdaad is, hoe zit het dan met de al decennia gepleegde strafexpedities van Israël tegen Palestijnen.

Was het hier geen gewoonte de woningen van vermeende terroristen op te blazen? Ook als daar nog verder onschuldige familie woonde. Terwijl het geen enkel militair belang dient. En pleegt Israël ook niet verdachte Palestijnen zonder veel omwegen te doden.

Daarover zwijgt de NPO doorgaans. Dat wil zeggen, men meldt het alsof het een soort onontkoombaar gevolg van de terreurdaden van de Palestijnen is. Nooit is bij de NPO de vraag gesteld of hier wellicht een oorlogsmisdaad gepleegd is. Ja, dat soort vragen is bestemd voor onbeschaafde volken, van wie we toch al weinig goeds verwachten, helemaal als het ook nog moslims zijn.

Moeten we ons dan verbazen over de stilte na de onthullingen over Koerdische wandaden. Internationaal leggen ze geen gewicht in de schaal, want de Koerden zijn momenteel onze bondgenoten in de strijd tegen de wrede IS. Tegen het kalifaat is alles geoorloofd, want ze zijn onmenselijk.

Dat is het nare van oorlogen. Je krijgt strijders alleen in het geweer als je de tegenstanders afschildert als onmensen, kakkerlakken en ander ongedierte dat geplet dient te worden. Inclusief nageslacht want dat is tenslotte alleen maar toekomstig addergebroed. Koerden zijn hierin niet anders dan Israëliërs.

Bovenstaande  is niet bedoeld om Israëliërs weer eens lekker als monsters af te schilderen of de Koerden te verontschuldigen en Palestijnen als alleen maar goedaardige en vriendelijke mensen af te schilderen. Wel om te laten zien waarom de breed uitgemeten onthullingen van de NPO niet aanslaan. Dit keer niet, maar wee de groep die niet tot onze bondgenoten behoort. Die moet onmiddellijk voor het Internationaal Hof in Den Haag gesleept worden.


Vergeet de wreedheden van de Amerikanen in Irak, de Nederlanders in Indonesië en nu dus de Koerden. En blaas die van tegenstander op. Ach, als het niet zo treurig was zou je er om kunnen lachen. Onze NPO toont een misstand aan en een misstand is het en niemand luistert. Tja, er zijn mores ook in oorlogstijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten