donderdag 23 oktober 2014

De Canadese onschuld bestaat niet



Canada, ach Canada nu ook in de greep van de angstzaaiers. Maak een reis van de Verenigde Staten naar de noorderbuurman en er overvalt je een gevoel van ontspanning. Een Canadees laat zich niet gek maken en gaat daar ook een beetje prat op. Hij is niet onnozel, zoals sommige terrorismedeskundigen heel rap verklaren na twee aanslagen met overigens maar twee doden.

In tegenstelling tot de VS is Canada niet bevolkt door een angstige populatie. Het zijn misschien niet eens de mensen als wel het land zelf. Zelfs mensen uit de VS, of Amerikanen zoals de Canadezen die noemen, ontspannen op Canadese bodem. Ze mogen hun wapens niet meenemen en waar in het thuisland moord en brand wordt geschreeuwd bij elke poging het wapenbezit aan te pakken, accepteren ze dit in het veilige Canada zonder morren.

En dit terwijl de Canadezen per hoofd van de bevolking wellicht nog meer wapens bezitten dan de Amerikanen. Toch gebeuren er amper ongelukken en sneven er vooral wilde dieren tijdens de geliefde jacht in de uitgestrekte wildernis van het land. En als je het land binnenkomt, word je begroet met grote banners waarop de boodschap ‘Welcome New Canadians’  zo aangenaam aanvoelt.

Dat ook hier verdwaasde jihadisten zich menen te moeten aansluiten bij de oorlog in het Midden-Oosten is verbazingwekkend en getuigt nog eens van de overtuigingskracht van het kalifaat. Want natuurlijk is Canada geen paradijs, van de immigranten wordt verwacht dat ze snel Engels leren en assimileren. En niet iedereen kan hierin meekomen.

Orthodoxe moslims hebben hierin een achterstand, want het land is doorgaans nogal christelijk en niet van het lichte soort. Maar toch, ze zijn welkom en kunnen de ellende van het thuisland achter zich laten. Dat er toch 130 (toch meer dan uit de VS) geradicaliseerde moslimjongeren afreizen is bedenkelijk, maar geen reden tot paniek. Evenmin aanslagen door thuisblijvers.

In Nederland weten de deskundigen niet hoe snel ze de Canadese houding als naïef moeten betitelen. Geef op die ontspannen houding! Het is oorlog! Geef op die vrijheden, want de IS staat voor de deur. Hopelijk laten de Canadezen zich door die angstzaaiers uit Europa en de VS niet opjutten. Natuurlijk is waakzaamheid geboden, maar overdrijf niet zo en offer je eigenheid niet op.

Het zou zo jammer zijn als Canada ook ten prooi valt aan die angst en de ontspannen houding ten opzichte van immigranten opgeeft. Bijna in elk vliegtuig naar Canada zitten nieuwkomers uit landen als India en Pakistan. Hoopvol, getalenteerd, Canada wil geen losers. Maar het is zo aangenaam met ze mee te reizen. Opgetogen als kinderen zijn ze vaak. Een nieuwe toekomst tegemoet.

Laat dit niet teloor gaan door een enkele verdwaasde jihadist. Er lopen ook rare christenen rond, maar dit maakt het land niet zenuwachtig. Ze leggen zich neer bij de status van het land en kunnen zich terug trekken in hun eigen gebiedje. Dat moeten de jihadisten nog leren en niet hun eigen glazen ingooien. In dit beloofde land kunnen ze met wat goede wil iets maken van hun leven. Maar dan moet de angstcultuur niet overslaan.


Het is niet ideaal in Canada. In grote steden zijn ook ghetto’s ontstaan van nieuwkomers die het niet lukt op te gaan in het nieuwe land. Dat vraagt om aandacht en stimuleringsprogramma’s. Maar niet om het opgeven van de onschuld, zoals het nu alom klinkt. Onzin, Canadezen zijn niet onschuldig. Ze hebben ook Indianen uitgemoord, maar zijn niet blijven hangen in die moordzucht en gewelddadigheid. Dat biedt toch een beetje hoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten