maandag 20 oktober 2014

Koopt eigen waar




Europa moet stoppen met het kopen van goedkope rommel uit lage-lonen-landen. Het is de boodschap van Jonathan Holslag in Tegenlicht. Europa moet wakker worden uit zijn lethargie en dat doen waarin het sterk is: kwaliteit. Wie goed luistert hoort hier meer dan een boodschap. Koop eigen waar en afkeer van goedkope import want niet goed om maar twee te noemen.

Leuk is dat want een van de aangenaamste zondes in bijvoorbeeld Spanje is het bezoeken van de talrijke Chinese bazars. Zeker als je een tijdje in een appartement zit heb je wel eens wat nodig voor een korte tijd. Dan koop je niet meteen het duurste. Vorig jaar nog voor 75 cent een ipad-kabel gekocht en een koffiezetter. Die kabel doet het nog steeds goed, dit in tegenstelling tot een officiële Apple-kabel die ik moest kopen in Duitsland voor meer dan het tienvoudige.

Toegegeven, die koffiezetter was een noodgreep en stelde niet veel voor, maar hielp ons mooi door de tijd. Het zijn winkels vol prullaria zoals hier Aktion. Die prullaria laat ik links liggen al zijn nog zo goedkoop. Maar een ledzaklantaarn voor een paar euro mag van erbarmelijke kwaliteit zijn, maar houdt het net lang genoeg vol. Tot we thuis die goede lantaarn weer oppakken. Oeps, made in China.

Nee, dan de Europese kwaliteit. En dan komt altijd de Duitse gründlichkeit om de hoek. Audi, Mercedes, dat is de kracht van Europa. Tja op de Adac-lijst prijkt nog immer de Mazda 6 als beste auto. En al klinkt het een beetje Duits, dat is toch echt een Japanner. Kijk je onder de motorkap van al die prijzige kwaliteit, dan zit er nogal wat ‘made in China’ onder.

Tuurlijk, het is zuur als hier banen verdwijnen omdat ze in China lagere lonen hebben, of in Bangladesh onder erbarmelijk omstandigheden onze kwaliteitsmode maken. Het is lastig zoeken naar een antwoord hierop. De enige hoop is op een groeiend bewustzijn van de middenklasse in die landen, zodat de lonen stijgen. En dat gaat ook zeker gebeuren.

Wie roept dat de lonen hier te hoog zijn en dat we daarom niet op kunnen tegen die opkomende economieën speelt een gevaarlijk spel. Het is het aloude kapitalistische spel van de race naar de bodem. Daar moet je niet in meegaan. Niet dat Holslag dit propageert, maar zijn analyse riekt een beetje naar die van de te hoge lonen toeteraars.

Ik ben het volledig eens met de roep om meer kwaliteit, maar heb niets met koopt eigen waar. Alsof dit een garantie voor die gewenste kwaliteit is en alsof ze dat in China niet zouden kunnen leveren. Misschien nu niet in alles, maar die tijd nadert snel. Laten we ze daar een handje helpen en veel van hun waar kopen. En als het rommel is, dat ook laten merken.

Wat ons dan wel moet redden? Ik zou het niet weten en de vraag is zelfs of we wel gered moeten worden. Lethargie? Op sommige gebieden zeker. Bijvoorbeeld de aanpak van de banken, het als een noodlot ondergaan van afbraak van sociale zekerheden, die malle bezuinigingsdrift.

Wat dat betreft is het echt tijd wakker te worden. En de opkomende economieën vooral niet wijs maken, dat ze hetzelfde moeten doen als wij. Om meer vlees en zuivel te consumeren bijvoorbeeld. Want dat is wat onze ‘kwaliteitsindustrie’ toch zo graag wil. Help ze bij het opbouwen van een duurzame groei en geef zelf het goede voorbeeld.

We leveren al zo’n tien jaar flink in en toch gaat het ons nog goed. Misschien moeten we nog een stapje terug en afzien van het rare geloof van een eeuwig groeiende economie. Maar echt veel minder hoeft het daarom nu ook weer niet. Economische wetten gaan meestal uit van ‘onder gelijkblijvende omstandigheden’. En dat is nu juist niet het geval.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten