donderdag 16 oktober 2014

Laat alle hoop maar varen


Optimisme is het geloof der blinden, maar de laatste tijd begon ik warempel weer wat vertrouwen in de toekomst te krijgen. Maar nu, met een daverende klap is alle hoop de bodem in geslagen. België kiest voor een Rutte2-kloon als kabinet. België dat zo goed wist dat je in tijden van crisis de ziekte gewoon moet uitzitten en niks doen. En dan nu zo fout?

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, als de mensheid over een jaar of vijftig terug kijkt naar deze tijd zal het moeilijk te begrijpen zijn, dat in Europa de schuldigen van de ergste crisis na de jaren dertig van de vorige eeuw niet gestraft zijn. Erger nog, ze zijn beloond door de angstige kiezers.

De meerderheid van de politieke kaste van Europese lidstaten heeft niets geleerd van de crisis en blijft heilig geloven in neoliberale bezuinigingsmanie. Het is net of er helemaal geen tegengas wordt gegeven. Wat ooit als kwaliteitsmedia door het leven ging blijft de koers tot vandaag de dag steunen.

Financiële redacties roepen om het hardst dat het forse bezuinigen niet goed is voor terugkeer naar een snelle groei, maar ze zien geen alternatief. Slechts een enkeling wijst er fijntjes op dat die schulden alleen maar zijn toegenomen door de maniakale bezuinigingen. Dat het IMF keer op keer heeft gewaarschuwd voor het smoren van de economie en dat vanuit Amerika verbijsterd werd gekeken hoe Europa de hele wereldeconomie in gevaar brengt.

Alleen Frankrijk sputtert nog een beetje tegen, maar dreigt door een samenzwering van de rechtse krachten in Europa fijn geknepen te worden. En nu we voor de derde recessie binnen zes jaar staan, kiezen de Belgen voor een rechtse regering. Daar kan een normaal mens niet meer bij.

Goed, links heeft het redelijk verkloot en heeft nog niet eens het begin van een antwoord op de overweldigende druk van de liberalen. Dat mensen hier geen vertrouwen meer in hebben, is heel wel voorstelbaar. Maar om dan maar in zee te gaan met zo’n kopie van een ellende veroorzakend kabinet van de buren boven is toch echt onvoorstelbaar.

Wat bezielt die Belgen? Zelfs de van oudsher behoorlijk linkse Walen laten het afweten. Dit kan alleen maar een vlaag van volledige verstandsverbijstering zijn. Is er iets ernstig drogerends in het Europese drinkwater gedaan? Je zou het bijna geloven.

De enige hoop die we nu mogen hebben is de Belgische vakbeweging. Die slijpt de messen om alle onzalige voornemens van dit kabinet te bestrijden. Dat zegt nog wat bij de zuiderburen, want anders dan bij ons is die vakbeweging nog strijdbaar en machtig. De komende maanden zal het moeilijk worden door België te komen. Reken maar dat ze alles uit de kast zullen halen om de snode plannen van tafel te krijgen.

Eigenlijk is het de ‘last stand’ van tegenkrachten in Europa tegen de vernietigende wals der neo-liberalen. Als de vakbeweging er het loodje leggen, dan is alle hoop verloren en zullen we nog vele jaren in een crisis verkeren. Zelfs de aandeelhouders houden hun hart vast.

De democratie lijkt met laffe politici het ergste slachtoffer te worden van de financiële crisis. In Europa vergaderen politici in het geheim met Amerika over een vrijhandelsverdrag dat bedrijven boven de politiek zal stellen. Godsamme kan het allemaal nog erger? Zelfs voor een pessimist is dit allemaal moeilijk te begrijpen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten