vrijdag 10 oktober 2014

Creatievelingen, KH18 en kunst



In sombere tijden bloeit cultuur, zo heet het. Wat dat betreft zit Leeuwarden op rozen. De tijden willen maar niet opklaren en over vier jaar is de Friese hoofdstad Europese culturele hoofdstad. En daar is iedereen heel erg trots op. Maar helemaal gerust ben ik er niet op.

Dat heeft iets te maken met de hoop die gevestigd is op `creatievelingen’ en eigenlijk ook wel een beetje over het motto `mienskip’. Deze week kwam de Leeuwarder Courant met het nieuws dat zij een `avontuur aan gaan’. Journalisten gaan met `creatievelingen’ op bezoek bij eerdere culturele hoofdsteden.

Zulks klinkt heel mooi. Je kunt wat leren van voorgangers. Maar wat moeten we nu verstaan onder `creatievelingen’. Je zult zeker creatieve mensen nodig hebben. wil je een succesvolle culturele hoofdstad tot stand brengen. Maar het begrip creatieveling, ik weet het niet. Moet het trouwens niet creatieven zijn. Het woordenboek kent creatieveling niet, maar dit ter zijde.

Wie zijn dat? En vooral wat zijn het? Dat zit mij dwars. We hebben het amper over cultuur maar wel heel veel over creatievelingen en mienskip. We hebben kennelijk veel creatieve mensen, maar maakt dit Leeuwarden creatief? Of een cultuurstad?

Vaak zie ik het steeds weer veranderend hoofd van Jacco de Boer. Hij moet vast een soort aanvoerder van de creatievelingen zijn. Tja, bij de Leeuwarder Courant heeft hij lang omgezweefd en niemand begreep zo goed wat hij deed. Iets met de overgang naar tabloid, maar wat nu precies?

En zo is het met alles. Jacco is kennelijk creatief. Hij heeft veel tatoes en zijn haardracht verandert vaak. En hij heeft het op twitter vooral veel over wat hij allemaal doet, al maakt dit niet zoveel duidelijk. Hij stemt CDA, roep hijzelf. Nou ja, het is hem vergeven, maar is hij nu de creatieveling waarop de hoop is gevestigd?

Het creatieve hoofdkwartier is de Blokhuispoort. Daar zitten veel kleine bedrijfjes waar creatieve mensen werken en ook een aantal kunstenaars. Allemaal jong. Natuurlijk als je iets nieuws wilt bedenken en niet in loondienst wilt werken moet je creatief zijn. Maar wat heeft dit nu allemaal met cultuur te maken?

Want culturele hoofdstad betekent dat de stad in het teken van cultuur, dus ook of zeker kunst moet staan. Het treurige is dat die kunst wat onderbedeeld is in de voorbereiding. We hebben een pracht van een nieuw museum, maar wachten na ruim een jaar nog steeds op een spraakmakende expositie die mensen uit het hele land of hier buiten naar Leeuwarden trekt.

Noorderlicht leek er een beetje op, maar waar voor het minste of geringste de vlaggen buiten Leeuwarden van beeld veranderen, bij Noorderlicht helemaal niets. Je moet het weten en dan ook nog een beetje zoeken. Moeten we wachten tot 2018 voor het museum echt spraakmakende kunst gaat tonen?

Natuurlijk, een stad gaat er zeker op vooruit als er veel creatieve mensen wonen en werken. Maar het is mij een beetje te vaag allemaal. Net zoals mienskip. Uit gemeenschap komt behalve bij geslachtelijke zelden iets nieuws voort. Het zijn de mavericks die het unieke maken en ja kunst is uniek. En dat wil ik zien als we het hebben over de culturele hoofdstad. 

Het kunstonderwijs is jaren geleden voor een aalmoes verkocht aan Groningen. Tja, we hebben nog een popacademie. Voor de rest is allemaal toch erg veel beroepsonderwijs. De status van culturele hoofdstad zou dit beeld een beetje kunnen doen kantelen. Dat red je niet met veel creatievelingen en mienskip. De voortekenen stemmen mij somber. Alleen Cambuur voldoet aan de verwachtingen. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten