zondag 28 mei 2017

Licht in het donker



Europa wordt zo langzamerhand een laatste lichtpunt met al maar donkerder buren. In Boedapest kwamen de dreigende krachten samen als een alliantie van conservatieven tegen de westerse decadentie. Ook al een beetje een naar gevoel?

Het waren de Amerikaanse evangelicals, de Hongaarse en Poolse conservatieven en orthodoxe Russen die elkaar vinden in hun afkeer van het liberale westen. In Amerika hebben de conservatieven gewonnen, zij het vooralsnog. In Hongarije en Polen eveneens en in Rusland weten we het eigenlijk niet.

Nu kun je met Angela Merkel zeggen, we moeten het als Europa zelf uitzoeken. Met loony right in Amerika aan de macht is dat gemakkelijk te zeggen. Met Rusland hebben we eigenlijk niet zoveel gemeen en dan doet het conservatisme aldaar ons weinig.

Maar dat de conservatieve idiotie binnen de Europese Unie oprukt, is een ander verhaal. Polen en Hongarije zijn de Europese probleemgevallen geworden. Waar tijdens de financiƫle crisis vooral zuidelijke lidstaten als zodanig werden gezien, is het nu het voormalig Oostblok waar we ons ongerust over moeten maken.

De aanpak van de zuidelijke lidstaten heeft meer kwaad gedaan dan gedacht.  Pas nu het allemaal wat beter gaat en Portugal de eigen weg kiest laat de EU de touwtjes wat vieren. Tegen het conservatieve ondemocratische gedrag van de regeringen in de twee voorheen sovjet-landen moet de EU het toch anders aanpakken.

Terecht gaan er nu waarschuwingen naar het oosten. Helaas is het onmogelijk landen uit de EU te gooien, maar om eerlijk te zijn verdienen de regeringen van deze landen het wel. Maar goed, het is mogelijk ze zo aan te pakken, dat ze ofwel zelf weg willen of tot volstrekt onvermogende leden van de EU worden.

Nu de EU plots een symbool wordt van wat positievere krachten in de wereld, mogen we het niet toestaan dat mafketels vanuit achterlijk christelijke ideetjes de Europa vergiftigen. Want er zijn binnen de EU ook groepen met dezelfde denkbeelden die uiteindelijk tot fascisme leiden. Het FvD van Thierry Baudet is hiervan een lelijk voorbeeld.

Duidelijkheid is alles. We pikken het niet die opmars van duistere krachten. We hebben ons ontworsteld aan de neerdrukkende invloed van religies. Dat willen we niet kwijt. Dat vraagt om oplettendheid. Niet om lacherigheid over gekken in Polen en Hongarije. Het zijn er daar te veel en waar dit toe leidt zien we in de VS. Ondersteun de lichtende krachten. The brighties in de VS zullen bij de volgende verkiezingen aldaar wel eens hard kunnen terugslaan, in de voormalige sovjet-leden zijn die krachten niet sterk genoeg. Ze hebben een handje nodig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten