vrijdag 26 mei 2017

Bedankt Trump



Europa krijgt weer ballen, zo mogen we afleiden van het bezoek van het Kind uit de Verenigde Staten. Hoe grof hij zich ook gedraagt. De Europese leiders kijken er niet echt meer van op. Zien we hier de definitieve teloorgang van de boze burger beweging?

Bij het aantreden van de het Kind als nieuwe president van de VS, schrok Europa toch even. Potverdrie zei die man zo maar even, dat Europa zijn defensiebudget moest verhogen. Tsja, dat de VS niet op een biljoentje kijkt met een sterke militaire industrie en even sterke lobby hiervan, wisten we al. Dus na de eerste schrik haalt Europa de schouders op.

Er is een mooi nieuw gebouw voor de Navo, dat we beter Novo kunnen noemen. Hoezo Noord Atlantische Verdrags Organisatie, Noordelijke is wel voldoende. Dat Atlantische hebben we niet nodig. De VS trekken zich al terug, hetgeen echt niet wil zeggen dat de Russen meteen oprukken. Die kijken wel uit. Een beetje stoken is voldoende.

Als een nieuwe president van de VS in een ander geval in Duitsland zou roepen dat het land ‘evil’ is vanwege de export van BMW’s en VW’s naar de VS, zouden we ons een hoedje schrikken. Nu grinniken we een beetje, zelfs bij BMW en VW. Laat het Kind maar roepen.

Zijn eerste lange buitenlandse reis is geen onverdeeld succes. Hij werd eigenlijk alleen met open armen ontvangen in schurkenstaten als Saoedi-Arabië. En in Israël natuurlijk, waar de presidentsdame zich liet ontvallen, dat de pers ook in haar land de prestaties van de president niet op waarde weet te schatten. Ach, de schat.

Maar in Rome was er amper onderdrukte kritiek van de paus en in Brussel/Sicilië wordt hij amper nog serieus genomen. Ongetwijfeld zal hij straks terug van zijn reis, vertellen dat het great was en iedereen blij is met zijn beleid. En dat hij toch ook wel een beetje moe is. Dat gevlieg in de Airforce One is toch maar niks vergeleken bij de Trump.

Nee, het Kind kan eigenlijk niet anders dan met lichte wrok terug kijken op zijn buitenlandse reis. Veel waardering ontmoet hij er niet. De Europese leiders praten hem nog wel een beetje naar de mond, zo van natuurlijk geven we meer uit aan defensie en de strijd tegen het terrorisme. Maar achter zijn rug doen ze gewoon waar ze zelf zin in hebben.

Wat een teleurstelling voor domrechts dat zo blij was met zo’n onvervalste soortgenoot in de VS. Wilders en ander rechts tuig nemen voorzichtig afstand van het Kind. Te laat, want de uitslag van de verkiezingen in Frankrijk laten zien dat het momentum van domrechts al weer voorbij is. Een ietsje pietsje meer stemmen maar kansloos voor de echte leiding, net als in Nederland.

De angst voor domrechts was overbodig. En Europa lijkt weer overeind te komen. Het wangedrag van voorheen Oostbloklanden wordt niet meer geaccepteerd. De leiders lijken er blijk van te geven dat ze de signalen van ongeruste burgers begrepen hebben. Zonder Groot Brittannië en met het Kind aan de overkant, kan Europa weer terug naar het Rijnlandse model. Vinden de Chinezen ook leuker. Als de neoliberalen nu ook maar begrepen hebben dat hun momentum voorbij is. Dan wordt het nog wel wat met Europa. Bedankt Trump!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten