woensdag 3 mei 2017

De exclusieve herdenking



Houdt het nooit op, dat identiteitsgedoe? Nu is er weer een dingetje rond de dodenherdenking. Die zou alleen mogen gelden voor onze doden uit WO2 en de Joden natuurlijk. Een reactie op de suggestie alle doden te herdenken ten gevolge van oorlogen en andere ellende.

Je kunt je al weer een beetje voorstellen, hoe zo iets gaat. Zonder dat iemand zich eraan stoort, zijn de afgelopen jaren bij de dodenherdenking stiekempjes de naoorlogse oorlogsdoden onder onze militairen erin gesjoemeld. En de homo’s, de zigeuners.

Het is allemaal probleemloos gegaan. Geen haan die er naar kraaide. Helaas is na de opkomst van de extreem rechtse politieke correctheid alles anders geworden. Die correctheid bestaat er vooral in, alles terug te draaien naar vroeger. En zo wordt een volstrekt onschuldige suggestie tot landverraad en anti-semitisme verklaard.

Wat is er op tegen de duizenden mensen op zoek naar een beter bestaan, maar verdronken in de Middellandse Zee omdat wij weigerden hen toe te laten op het vliegveld, een plekje te geven in een herdenking. Wat is een herdenking waard, als die alleen slachtoffers van eigen bodem mag herdenken.

Want ondanks de voorheen inclusieve herdenking van allen die hun leven verloren in de strijd tegen het nazisme, is het laatste jaren toch een beetje onze verzetslieden, onze Joden en zo geworden. En daar pasten die gesneuvelde soldaten tijdens politionele acties, op VN-missies prima bij.

Het werd zo een leuke herdenking zonder gedoe over misschien wel niet zo fijne acties van onze soldaten. En steeds minder hoorde je over de misschien wel niet zo heel dappere houding van de Nederlanders in WO2. Of de teleurstelling van de verzetslieden na de oorlog. Extra treurig was nog wel dat met veel bombarie geallieerde oud-strijders naar ons land werden gehaald en de Russen veelal werden vergeten.

De jongeren die de herdenking zo aandoenlijk opluisterden met ontroerende declamaties zal het ongetwijfeld worst wezen of we eigen doden herdenken, of anderen die treurig aan hun einde zijn gekomen. Zo niet de nieuwe identiteitsdenkers. Het moet weer een exclusief feestje worden.

Voor die jongeren zal de huidige discussie nogal bevreemdend overkomen. Natuurlijk horen de Holocaustslachtoffers erbij, daar hoeft het CIDI zich niet druk over te maken. Evenmin over de kans dat ze ondersneeuwen bij al die nieuwe doden. Er is geen sprake van verwatering, eerder zwaarder aanzetten om ook nu het al zo lang is geleden de jongeren erbij te betrekken door het meer naar deze tijd te trekken.

Of moeten we aparte herdenkingen voor de bootvluchtelingen en anderen organiseren, met de kans dat de herdenkers elkaar niet meer treffen bij een nationale herdenking? Laat de dodenherdenking toch niet kapen door de extreemrechtse identiteitsgelovigen. Houd het een plechtigheid voor alle slachtoffers van het kwaad dat mensen elkaar aandoen. Daarmee doe je ook de slachtoffers van de Holocaust meer recht, dan met een exclusieve langzaam vervluchtigende herdenking.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten