zondag 10 april 2016

Europa project is voorlopig voorbij



In de Correspondent stelt Marc Chavannes de vraag aan de orde welk Europa we eigenlijk willen. Niet dus de na-referendum discussie over meer of minder Europa, maar een serieuze discussie wat we aan moeten met het huidige gedrocht.

Het mag duidelijk zijn, dat het huidige Europa weinig fervente aanhangers neer heeft. Zelfs politieke partijen, zoals het eurofiele D66 overtuigen niet in de verdediging van het project Europese Unie. In het verleden, meen ik mij vaag te herinneren is er ooit wel eens iets gezegd over een ander dan neoliberaal Europa.

Het waren immer kleine rimpelingen in de vijver, of een steentje in een snelstromende rivier. De leiders van de Europese Unie hebben het project nooit anders gezien als een economisch vehikel. Voortgekomen uit de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal – kan het nog minder idealistisch – is de blik altijd gericht geweest op Trans-Atlantische verbindingen.

Was er vanuit de beginjaren nog wel te sturen geweest met het cluster oude Europese lidstaten met min of meer gelijke politieke instellingen, nu lijkt dat bijkans onmogelijk. Terecht constateert Chavannes dat Groot Brittanniƫ na Margareth Thatcher nooit belangstelling heeft gehad voor sociaal-economische model van het vasteland.

Na de toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de EU vervloog de hoop al snel dat het Europese Rijnlandse model de scherpe kantjes van het Britse neoliberalisme zou afslijpen. In tegendeel, de rest van Europa nam het – zeker na de val van de Muur – volhartig over. Toen ook nog de rechts georiĆ«nteerde voormalige Oostbloklanden met hun wildwest kapitalisme toetraden was het bijkans onmogelijk geworden het Europese project nog sociaal bij te sturen.

De Europese burgers hebben dit inmiddels begrepen en keren in toenemende mate Europa de rug toe. Natuurlijk de politieke vertegenwoordiging hiervan komt met vaak ondeugdelijke argumenten, maar het gevoel dat ze vertegenwoordiging komt ook buiten hun aanhang voor. Dat er nog geen algemene revolte tegen Europa is gekomen, komt grotendeels doordat een meerderheid van de bevolking eigenlijk wel geporteerd is voor Europa, alleen niet voor het huidige.

We genieten van de open grenzen, van de paspoorten die overal toegang geven, de welvaart, de redelijke democratie – tenminste in de oude lidstaten. En eerlijk is eerlijk, we zouden best onderdeel willen zijn van een mooi continent waarin we onze aloude waarden zouden herkennen. Wellicht dat we dan helemaal niet zo’n probleem zouden hebben met het opgeven van een zekere autonomie.

Maar het huidige corporatistische, technocratische Europa waar toch vooral naar de belangen van de – belastingontwijkende – bedrijven wordt geluisterd en amper naar de hierdoor bedreigde burger, daar hebben we het mee gehad. En dat laten we dan blijken in een lullig referendum, georganiseerd door foute lieden. De onwil van de huidige leiding van het land – defacto de VVD – om iets te veranderen aan het neoliberale beginsel van de EU, om iets te doen met de uitslag van het referendum is helder.

Gezien de electorale verhoudingen in grote delen van Europa vervliegt de hoop dat de door Chavannes gewenste verandering er zal komen. We gaan het dus niet hebben over het soort Europa dat we willen, een Europa dat ook gewone mensen beschermt tegen de macht van de grote bedrijven, dat hun sociale vangnet overeind houdt, dat van de arbeidsvoorwaarden afblijft, de zuidelijke landen niet als paria’s behandelt en een begin maakt met het sluiten van belastingparadijzen.

En onderwijl brokkelt de basis onder het project EU verder af. De neoliberale leiders van Europa spelen met vuur als ze critici van het huidige Europa wegzetten als louter populisten. Eigenlijk gelooft niemand meer in dit Europa. En daarmee is het project mislukt.

Wellicht is het beter te stoppen met het huidige Europa en opnieuw te beginnen. Er zullen echt geen oorlogen uitbreken. Dan kunnen we proberen een mooier en beter Europa te maken. En landen die dat niet willen, mogen zonder boete afhaken. Graag zelfs. Later mogen ze alleen aansluiten als ze echt voldoen aan de voorwaarden van dat mooiere Europa. Maar goed, dat is een Utopia. Nu strompelen we door in een project waar iedereen armer van wordt, met uitzondering van een klein groepje profiteurs. Tot het breekt en dan zijn we veel verder van huis.




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten