vrijdag 16 juni 2017

Eenheidsworst stimuleert domrechts



Complottheorieën zijn van alle tijden maar dezer dagen zijn ze hardnekkiger dan ooit. Zo is elke gebeurtenis die iets wegheeft van een aanslag onmiddellijk aan moslims toegeschreven. Het zijn vooral de gekrechtse twitteraars die zich hier schuldig aanmaken. Maar waarom hechten mensen er geloof aan?

Leon de Winter, Wierd Duk, ach het zijn de usual suspects, die te keer gaan op twitter als er weer eens een mogelijke islamitische euveldaad te bespreken valt. En oh oh wat een treurnis wanneer het niet een moslim betreft, maar gewoon een verwarde blanke of zo. Dan wordt er gezocht, gespied, gelogen en verbogen om toch maar bij de islam uit te komen.

Zo ook bij de aanrijding bij het Centraal Station van Amsterdam. De gewone pers was veel te goedgelovig, aldus de domrechtse twitteraars. Zij zijn de echte kritische journalisten. Zij graven dieper. Bevooroordeeld? Welnee, de politie is bezig moslims te beschermen en weg te kijken.

Een krant als de NRC heeft zich erover gebogen, hoe dit mogelijk is. In de echte wereld is allang duidelijk dat het hier een vreemd maar alleszins verklaarbaar ongeval betreft. En toch ettert het op twitter maar door met opiniemakers met tienduizenden volgers. De krant komt er niet echt uit, door de niet erg heldere verklaringen van de betrokkenen.

Doorgaans heb ik het grootste plezier om de onzin van domrechts. Als het maar duidelijk is dat het onzin is. Meestal is dat ook het geval zoals met gemekker over warenhuizen die onze christelijke feestdagen zouden bedreigen. Maar het altijd en eeuwig de islam erbij te slepen kan kwalijke gevolgen hebben. Leon de Winter – trots op zijn Joodse roots – zou beter moeten weten.

Terug naar de vraag naar het waarom. Helemaal ongelijk hebben de complotdenkers niet als ze de gewone media beschuldigen van een weinig kritische houding. Ook niet-complotdenkers als Ewald Engelen wijzen vaak terecht op de gelijkschakeling van de media, zeker als het om economische en politieke onderwerpen gaat.

Weinig media plaatsen vraagtekens bij de wijze waarop Griekenland wordt aangepakt door de EU. Dijsselbloem aanvallen is not done. Het neoliberale gedachtegoed overheerst nog altijd. Geen serieuze journalist bij de grotere kranten durft te twijfelen aan de noodzaak en mogelijkheid van economische groei dan wel bezuinigingen. Evenmin is er ook maar geringste terughoudendheid bij berichtgeving van het CPB.

En als eenmaal de toon is gezet is er helemaal geen afwijkend geluid meer mogelijk. Parlementaire journalisten hebben er ook last van. Jesse Klaver is schuldig aan het weer mislukken van de formatie. Dat was de overheersende mening. Daar durfde geen krant of tv-programma van af te wijken. Pas na een paar dagen kwamen de mensen aan het woord, die daar toch een beetje anders over denken.

Het gekke is dat er bij de meeste media geen enkele vorm van censuur heerst. In mijn loopbaan als journalist, kon ik alles schrijven wat wilde. Ook als dit dwars tegen de bestaande opvattingen inging. Ja, het maakte me niet altijd populair. Maar er is me geen strobreed in de weg gelegd. Daar ligt het niet aan. Het is een vorm van zelfcensuur opgelegd uit angst niet serieus genomen te worden door vakbroeders.

Hoe gevaarlijk de daardoor veroorzaakte gelijkschakeling is, mag blijken uit het langzaam oprukken van domrechtse opiniemakers op de sociale media en toenemende afkeer van de gewone pers. Ewald Engelen zien we langzaan radicaliseren doordat hij niet serieus wordt genomen door de economiejournalisten.


Het wordt tijd voor de al te angstige media weer podia te worden voor alle mits goed onderbouwde meningen. En vooral zelf na te gaan denken en bij elke verklaring van overheid en andere instituten de vraag te stellen: is het wel zo? En daarbij lak te hebben aan collega’s die je laten vallen als je buiten de door hen uitgestippelde paden wandelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten